Vijesti / Životni stil

VEOMA JEDNOSTAVNO

Učestale žudnje za hranom: Zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti

Učestale žudnje za hranom: Zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti
Ilustracija

Svatko se od nas pronašao u situaciji u kojoj je želja za čokoladicom bila toliko jaka da je bilo nemoguće suzdržati se...

Žudnje za hranom znaju biti veoma intenzivne, čak i toliko neodoljive da si osobe ne mogu pomoći, a da ne posegnu za njom. Većinom bude riječ o točno određenoj vrsti namirnica i to većinom slatkišima ili hranom koja je bogata ugljikohidratima. 

Namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu. Utjecaj ovih kemikalija stvara dodatnu želju za ponovnim konzumiranjem istih namirnica. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, postoje načini kako izbjeći žudnje za hranom, a u nastavku saznajte koji.

1. Konzumiranje vode

Tijelo često može pogrešno interpretirati signale iz mozga pa ono što mi osjećamo kao žudnja za hranom je zapravo znak žeđi. Kada osjetite "udar" žudnje, posegnite za čašom vode i pričekajte nekoliko minuta. Ako osjećaj nestane, znači da je mozak slao signale za žeđ.

2. Izbjegavanje gladi 

Mnogo ljudi na dijeti u potpunosti izbaci kalorije iz prehrane, no taj potez može voditi do učestalijih osjećaja gladi. Većinom onda u trenutcima velike gladi, prvo pod ruku "padnu" čokoladice i ostali slatkiši. Plan prehrane i točno određeni broj obroka trebali bi stvoriti naviku hranjenja sa sve rjeđim osjećajima žudnje. 

3. Korištenje žvakaće gume 

Istraživanja iz 2015. godine pokazala su kako žvakaće gume mogu reducirati apetit i žudnje za hranom, a taj rezultat prepisuju procesu žvakanja. Također, žvakaća guma može biti dobra i zdravija zamjena slatkišima i grickalicama koje sadrže mnogo kalorija. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video