Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Idealno je vrijeme za piling!

Idealno je vrijeme za piling!
Kiwi kozmetika

Piling je jedna od prvih stvari koju preporučujem da napraviš nakon sunčanja, evo detalja...

Ljeto nam se primiče kraju, sezona sunčanja i kupanja samo što nije gotova. Upravo je sad idealno vrijeme posvetiti dodatnu pažnju njezi kože kako bi ju pripremili za nadolazeće hladnije dane. Piling je jedna od prvih stvari koju preporučujem da napraviš nakon sunčanja.

Zašto baš piling?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Piling ima dvije temeljne namjene u njezi kože. Prva je skidanje prljavštine i odumrlih rožnatih stanica površinskog sloja kože, a druga je njega i hidratacija kože. Redoviti piling je ključan u njezi kože lica i tijela. Pilingom se otvaraju i čiste začepljene pore, potiče se cirkulacija u površinskim slojevima kože što povećava dotok hranjivih tvari i potiče stvaranje kolagena. Nakon pilinga koža će lakše upiti sve one hranjive sastojke koje koristiš za njegu. Redovitim pilingom se potiče rast i obnova novih zdravih stanica kože. Piling pomaže pri otklanjanju celulita, hiperpigmentacije, koristan je i kod kože koja je sklone aknama i uraslim dlačicama… Preporučljivo je piling napraviti jednom tjedno.

Koji piling odabrati?

Piling se odabire prema tipu kože te prema učinku koji želiš postići. Razlikujemo nekoliko vrsta pilinga: mehanički, kemijski i enzimski.

Mehanički piling je većinom napravljen od prirodnih materijala kao što su sol, šećer, krupica, koštice i razni biljni materijali ili pak od plastičnih zrnaca koje nažalost zagađuju naše vode. Pilinzi napravljeni od plastike već su zabranjeni u nekim zemljama diljem svijeta zato molim te obrati pažnju kad kupuješ piling i rađe izbjegavaj plastiku. Mehanički pilinzi su oni kojima želim u ovom tekstu posvetiti najviše pažnje. Jer ovaj piling možeš izraditi sam od sastojaka koje imaš u kuhinji. Najjednostavniji i najprirodniji. Možeš se poigrati i piling obogatiti nekim skupljim aktivnim sastojcima. Mehanički piling koji je izrađen od zrnaca razne veličine fizički otklanja površinski sloj stanica.

Kemijski piling za razliku od mehaničkog razgrađuje spone među stanicama rožnatog sloja kože. Najčešće kemijski pilinzi sadrže salicilnu ili voćne kiseline. Ova vrsta pilinga je mnogo agresivnija od klasičnog mehaničkog pilinga te se izvodi pod vodstvom stručne osobe. Kemijski piling se većinom radi samo kod određenih stanja kože kao što su akne, uklanjanje ožiljaka, hiperpigmetacijske mrlje. Ova vrsta pilinga ponekad zna biti dosta agresivna te je potrebna dodatna njega kože nakon tretmana, a i česta je pojava neželjenih reakcija na isti. No sve ovisi i o stručnosti osobe koja kemijski piling obavlja, o stanju kože koja se tretira te individualnoj reakciji na tretman. I jako važno kemijski piling radi samo u vrijeme kad nema jakog sunca; kasna jesen, zima i rano proljeće.

Enzimski pilinzi sadrže proteine koji ubrzavaju regeneraciju kože i sintezu kolagena i elastina. Ovisno od proizvođača većinom sadrže prirodne ekstrakte određenih biljka. Na tržištu danas postoje i pilinzi koji su kombinacija enzimskog i mehaničkog pilinga kako bi im se poboljšala svojstva.

Moj favorit su ipak dobri domaći mehanički pilinzi. Sigurni su za kućnu upotrebu te si ga možeš s lakoćom sam složiti u svojoj kuhinji.

Koje sastojke odabrati za izradu pilinga?

Mljevene žitarice: zobene pahuljice, brašno od zobi, rižine pahuljice ili brašno, kukuruzna krupica, mljeveni lan… Pregršt je predivnih i finih sastojaka koje možeš iskoristi za izradu finog hranjivog pilinga. Ako za piling koristiš mljevene žitarice najbolje je da ga slažeš u malim količinama i uvijek svježe pripremaš jer je podložan kvarenju.

Koštice, orašasti plodovi ili pak tvrde ovojnice biljaka. Mljevene koštice marelica, breskvi, maslina,ovojnice kokosa ili pak oraha sve to može poslužiti za izradu finih prirodnih pilinga. Ovi sastojci su malo stabilniji, ali ipak je moj savjet da slažeš manje količine koje ćeš potrošiti u kratkom roku. Svježi piling je ionako bolji odabir za njegu kože.

Tu su još i morska sol, himalajska sol, gorka sol, magnezij klorid, glina, smeđi šećer, razni cvjetovi poput lavande, kamilice, stolisnika…

Neki od ovih sastojaka ne samo što djeluju abrazivno već imaju svoja hranjiva i ljekovita svojstva. Primjerice lavanda potiče regenraciju i djeluje protuupalno, orašasti plodovi su bogat izvor vitamina E, mljevene žitarice dodatno vlaže kožu.

Za izradu kvalitetnog pilinga potrebno je i neko dobro hladno prešano ulje. Za tijelo možeš koristiti kokosovo ulje ili pak čak i ono masnije maslinovo ulje, no za lice ipak odaberi neko ulje koje se brže upija poput ulja koštica grožđa ili marelice. Uz ulje pilingu svakako dodaj biljni glicerol koji će kožu ovlažiti i nekoliko kapi eteričnih ulja. U nastavku ti donosim idejni recept, a ti se poigraj i izradi svoj prirodni piling.

RECEPT:

Osvježavajući piling za tijelo

60 grama morske soli ili himalajske (fino mljevena)

18 grama hladno prešanog kokosovog ulja

10 grama biljnog glicerola

3 kapi eteričnog ulja paprene metvice

6 kapi eteričnog ulja limuna

Pripremi staklenku u kojoj ćeš držati piling. Pomiješaj sve sastojke i piling je spreman za korištenje. Piling nanosi na vlažnu kožu kružnim pokretima, te ga temeljito isperi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video