Vijesti / Životni stil

MNOGO JE RAZLOGA

Krvarenje za vrijeme trudnoće: Znak za uzbunu?

Krvarenje za vrijeme trudnoće: Znak za uzbunu?
Ilustracija

Krvarenje u obliku mjesečnice može se nastaviti bez obzira na trudnoću. No, je li to zapravo mjesečnica?

U vrijeme mjesečnice, dolazi do ljuštenja onog sloja maternice koji je nastao u slučaju trudnoće, što zapravo uzrokuje krvarenje. No, neke će žene krvariti i u drugom stanju, a razlog tome nije mjesečnica. 

Krvarenje u vrijeme trudnoće nije nužno znak zdravstvenog problema. Bitno je znati koji su potencijalni uzroci pojave te kada se treba obratiti liječniku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova je pojava češća u vrijeme prvog tromjesečja, pogotovo u vrijeme kada se posteljica smjesti u maternici. Ostali razlozi mogu biti pojava infekcije, spontani pobačaj, ektopična (izvanmaternična) trudnoća, gestacijska trofoblastična bolest i druge bolesti, a većinom se sve moraju liječiti uz medicinsku pomoć.

U kasnijoj trudnoći (nakon 20 tjedana) mogu se pojaviti novi razlozi krvarenja. Primjerice, krvarenje nakon ginekološkog pregleda vrata maternice, pojava placente previje, tj. implantancije posteljice preblizu vrata maternice, ali čak i seksualni odnosi koji mogu dovesti do krvarenja zbog pretjerane osjetljivosti vagine. 

Nije svako krvarenje znak potencijalnog problema, no svaka bi žena trebala za vrijeme trudnoće posjetiti liječnika ukoliko su krvarenja obilna te ako uz njih osjeti i vrtoglavice, nesvjestice, konstantnu bol i grčeve te jake bolove u želudu i zdjelici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video