Vijesti / Životni stil

BILJE IZ KUHINJE

Sindrom iritabilnog crijeva: Kako ublažiti simptome na prirodan način

Sindrom iritabilnog crijeva: Kako ublažiti simptome na prirodan način
Ilustracija

I dok postoje dostupni lijekovi na recept, postoji mnogo biljaka koje također mogu pružiti olakšanje...

Sindrom iritabilnog crijeva utječe na 10 do 15 posto svjetske populacije. Za svakog od tih ljudi, pronalaženje olakšanja simptoma je cilj. 

Simptomi sindroma iritabilnog crijevamogu biti neugodni i poremetiti vaš svakodnevni život. Uključuju proljev, zatvor, plinove, nadutost, grčeve u trbuhu... Hrana i drugi uzročnici mogu pogoršati ove simptome, tako da mnogim ljudima pomažu promjene u načinu života. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, za one s teškim simptomima mogu se propisati lijekovi, uključujući antidepresive, antispazmodike, antibiotike i one koji su napravljeni posebno sindrom iritabilnog crijeva.

Postoji mnogo biljaka koje mogu pružiti olakšanje simptoma. Pročitajte kako biste saznali više o bilju koje vam može pomoći:

Zatvor 

Zatvor je jedna od najčešćih pritužbi osoba sa sindromom iritabilnog crijeva. Prehrana bogata vlaknima mogu pomoći u ublažavanju blage konstipacije, ali i ove biljke također mogu pomoći.

Triphala

Ayurvedska mješavina raznovrsnih biljaka, trifala, može se naći preko brojnih online dobavljača u praškastim formulama ili tabletama. Studija iz 2006. godine otkrila je da tripfala može imati laksativni učinak i pozitivno utječu na količinu, učestalost i konzistenciju stolica.

Amlaki

Također poznat kao amla ili indijski ogrozd, amalaki se koristi u triphali. Vjeruje se da sadržaj vitamina C u biljci pridonosi njegovim laksativnim svojstvima. Može se naći samo u obliku praha i kapsula.

Proljev

Kao i zatvor, proljev je čest simptom.

Kamilica

Često se koristi u obliku čaja za opuštanje, ali može pružiti i olakšanje za nadutost i proljev, a može se uzimati u mnogim oblicima - čaj, kapsule, prah...

Lišće kupine

Lišće biljke kupine djeluje kao sredstvo za zatvaranje da bi se olakšao proljev. Dok se najčešće uzima u obliku čaja, također možete pronaći ekstrakt u tekućem obliku.

Origano

Origano je uobičajena kuhinjska biljka koja ima brojne prednosti za zdravlje. Može ublažiti proljev i nekoliko drugih simptoma probavnog trakta.

Nadutost i plinovi

Biljka koja se obično koristi u kuhinji može pružiti olakšanje.

Komorač

Možda imat sjemenke koromača za kuhanje, ali eterično ulje može pružiti olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva. Istraživači kažu da djeluje reguliranjem glatkih mišića crijeva. Pored smanjenja plinova, može se liječiti i crijevni grčevi.

Bilje za cjelokupno zdravlje crijeva

Uz bilje koje može učinkovito liječiti specifične simptome, postoje brojna prirodna rješenja koja mogu smanjiti niz simptoma ili jednostavno promicati cjelokupno probavno zdravlje.

Đumbir

Đumbir je jeftina pomoć i lako se stavlja u čaj ili žvače, ako vam ne smeta okus. Također ga možete pronaći u dehidriranom obliku ili kapsulama. Korijen ima antioksidativna i protuupalna svojstva, te može suzbijati mučninu i žgaravicu.

Aloe vera

Možete pronaći aloe vera sok, jedan od uobičajenih oblika aloe dodataka, u većini trgovinama zdrave hrane. Neka istraživanja pokazuju da smanjuje plinove, abdominalne grčeve i bol.

Ekstrakt lišća artičoke

Iako možete pronaći artičoke u vašoj lokalnoj prodavaonici, dodatak s tekućim ili kapsularnim oblikom ekstrakta listova artičoke može poboljšati simptome. U studiji iz 2001. godine 96 posto sudionika ocijenilo je ekstrakt artičoke kao bolji ili jednak terapijama koje su prethodno koristili za liječenje sindroma iritabilnog crijeva.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video