Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Akne i nečista koža

Akne i nečista koža
Kiwi kozmetika

Ovog tjedna saznajte kako riješiti problem akni i nečiste kože...

Akne se često vežu uz mladenčku dob i pubertet kada hormoni divljaju. No što kad akne potraju i nakon puberteta? Priroda nam nudi niz mogućnosti i načina kako tretirati kožu sklonu nečistoćama. Kao i uvijek potrebno je cjelovito pristupiti problemu te raditi istovremeno i iznutra i izvana.

Što su zapravo akne?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Akne se temelje na pojačanoj diobi stanica unutar lojne žlijezde, disbalansu lučenja sebuma i njegovom pretjeranom stvaranju, a ovo stanje kože je izazvano pojačanim lučenjem muških spolnih hormona. Promjenom sastava sebuma remeti se normalna bakterijska flora kože te dolazi do razvitka upalnih stanja na koži i akna.

Za uspješno tretiranje akni veoma je bitna kako vanjska tako i unutarnja terapija pa, ajmo zato redom.

SISTEMSKA TERAPIJA

Nezaobilazna je kura čišćenja organizma. Mnogo je raznih načina no za kožne probleme najdjelotvornija je kura s KORIJENOM ČIČKA.

Korijen ČIČKA može se uzimati u obliku SIPF-a, tinkture ili čaja. Preporučljivo je da prva kura traje tri tjedna, nakon toga se napravi pauza od tjedan dana te se ponovi još jedna kura u trajanju od tri tjedna. Umjesto čička može se raditi i kura s listom divlje maćuhice ili kombinacija čička i maćuhice.

Istovremeno je preporučljivo oralno uzimanje baznih ulja BORAŽINA ili NOĆURAK.

Bazna ulja se koriste kroz duži vremenski period cca. 2 mjeseca

Oralno se uzima 1 žličica 1-2 x dnevno.

Svakako bi bilo preporučljivo uvesti i vitamine B-kompleksa i cink tijekom čitavog trajanja tretmana.

Obavezno obratiti pažnju na prehranu te uvesti potrebne korekcije. Preporučljivo je izbaciti slatko (rafinirani šečer), druge rafinirane namirnice i konzervanse te mliječne proizvode.

VANJSKA TERAPIJA

Tonik

Tonik se izrađuje od antiseptičkih i umirujućih hidrolata. Hidroalti se biraju ovisno o jačini upale. Neki od preporučenih su hidrolat čajevca, timijan linalol, rimske kamilice, lavande ili ružmarin verbenon. Toniku se dodaje alantoin, biljni glicerol ili aloe vera gel. Mogu se koristiti duže vrijeme i nanose se više puta dnevno. Tonicima se čisti koža te se na taj način izbjegava pretjerana upotreba sapuna i tenzida koji dugoročno imaju tendenciju isušivanja kože.

Maske za lice

Maske na bazi gline i raznih dodataka poput aktivnog ugljena nanose se na lice 1-2 tjedno, a lokalno mogu i češće. Maskama od gline se dodaju eterična ulja kao što je čajevac, ružmarin verbenon, širokolisna lavanda te hidrolati koji se biraju ovisno o jačini upalne reakcije. Glinene maske na površinu izvlače nečistoće te efikasno uklanjaju višak sebuma.

Kreme ili uljne mješavine

Za tretiranje aknama sklone kože koriste se isključivo brzo upijajuća ulja poput makadamije, ulja lješnjaka ili koštica grožđa te jojoba koja je zapravo tekući vosak sa svojstvom reguliranja lučenja sebuma. Uljnim mješavinama ili kremama dodaju se eterična ulja koja reguliraju lučenje sebuma (elemi, mirta 1.8 cineol), eterična ulja koja imaju antiseptična svojstva (čajevac, bušin, lavanda).

Psihosomatika i kod akni igra veliku ulogu te je uz oralne i dermalne pripravke svakako bitno raditi na osvještavanju negativnih mentalnih koncepata i emocija. Radom na psihi, pozitivnim afirmacijama i vizualizacijama postižu se dugoročni rezultati.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video