Vijesti / Životni stil

RAVNO IZ PRIRODE

Recite 'pa-pa' štetnim tabletama: Isprobajte ovih pet eteričnih ulja za glavobolju

Recite 'pa-pa' štetnim tabletama: Isprobajte ovih pet eteričnih ulja za glavobolju
Ilustracija

Stalne promjene vremena na neke djeluju kobno, a brufen i paracetamol ne moraju uvijek biti odgovor.

Eterična ulja tradicionalni su lijekovi koje svatko ima u svojem domu, ali uz suvremene tablete, rijetko tko poseže za njima. 

Glavobolja je postala globalni problem zbog užurbanog načina života od kojeg ne uzimamo predah, čak pola odrasle svjetske populacije iskusilo je tzv. tenzijsku glavobolju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najčešće se za pomoć okrećemo tabletama koje otupljuju bol. Međutim, ulja su učinkoviti način ublažavanja glavobolja, a mi vam otkrivamo koja su ulja najbolja. 

1. Ulje lavande

Lavanda se koristi za bolji san te ublažavanje anskioze i depresije. Mnogi tvrde da ulje lavande djeluje na glavobolju pa čak i migrene koje nastaju zbog pretjeranog stresa.Aromaterapija lavandom jednostavna je i učinkovita: dodajte dvije do tri kapi u kupku i opustite se. 

2. Ulje ružmarina

Osim u kuhinji, ružmarin je poprilično koristan i u vašem kabinetu s lijekovima. Tradicionalno se koristi za tretiranje glavobolja i za poboljšanje cirkulacije. Ružmarin posjeduje protuupalna svojstva, a istraživanje iz 2013. pokazalo je da ulje ružmarina zaustavlja insomniu i ublažava bolove.

3.  Ulje peperminta

Ulje ove biljke koristi se u medicini već tisućama godina. Jedno je od najpopularnijih ulja za migrene i glavobolje. Mnogi tvrde da nanošenje eteričnog ulja peperminta na sljepoočnice odmah riješava stresa. 

4. Ulje kamilice 

Šalica čaja kamilice prije spavanja postala je univerzalna metoda opuštanja. Sličan učinak ima i eterično ulje kamilice. Navodno kamilica pomaže u oslobađanju tjeskobe i eliminaciji glavobolja uzrokovanih stresom. Međutim, ovu je biljku potrebno još istražiti. 

5. Ulje eukaliptusa

Eterično ulje peperminta glavni je saveznik u borbi sa začepljenim i bolnim sinusima.Glavobolje mogu biti posljedica blokiranih sinusa i dišnih puteva pa je eterično ulje najprikladnije liječenju. Navodno ovo ulje može sniziti i krvni tlak. 

Kako koristiti eterična ulja?

Ulja su najjednostavnija prirodna sredstva za koristiti, a sami možete odabrati na koji način ćete ih unijeti u organizam. 

nanosite ih na sljepoočnice: ulja s emoraju prvo razrijediti, a u tome se najčešće koristi kokosove ulje. Jednostavno ih umasirajte na sljepoočnice 
inhaliranje: možete nanijeti nekoliko kapi na ručnik i udisati kratko vrijeme ili dodati tri kapi u prokuhanu vodu i udisati paru
korištenje u kupki: u svoju kupku za opuštanje dodajte nekoliko kapi i pustite da miris ispuni kupaonu, ali nemojte pretjerati i ne zatvaraje vrata kupaonice do kraja
oblog: možete natopiti oblog u vodu i dodati ulje. Držite oblog neko vrijeme na čelu

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video