Vijesti / Životni stil

FOTO Prva MAM klupica u Varaždinu: 'Dojenje u javnosti ne smije biti tabu tema'

FOTO Prva MAM klupica u Varaždinu: 'Dojenje u javnosti ne smije biti tabu tema'

Dobra vijest za sve majke koje doje svoje mališane! U varaždinskom POS naselju u Jalkovečkoj ulici, u sklopu dječjeg igrališta, postavljena je prva MAM klupica za dojenje i previjanje.

Svečano otvorenje upriličeno je danas, 17. svibnja, a riječ je o poklonu tvrtke APOLLO HR zajedno s partnerom projekta, trgovinom 'BUBAMARA – sve za djecu'.

- Klupica je prva takva namjene u Varaždinu, a osim prematanja, majke će moći dojiti djecu. Želimo da dojenje ne bude tabu tema, već da bude apsolutno 'in' u društvu. Važno je promijeniti mišljenje onih koji smatraju da možda i nije najbolje dojiti u javnosti. Naravno, svaka majka ima pravo na izbor - istaknula je Sanja Varjačić Posilović, predstavnica spomenute tvrtke i brenda MAM.

Poziciju klupice u POS naselju odabrali su stručnjaci Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, a  predstavnica nije isključila mogućnost postavljanja još koje.

- Pozivamo gradove da nam se jave, nama je potrebna javna površina, budući da doniramo klupicu. Moguća je još koja i u vašem gradu, nećemo potvrditi, ali ni zanijekati mogućnost.

Lokacija je, sudeći po odazivu na otvaranje, itekako dobra, budući da u tom dijelu grada živi mnogo mladih varaždinskih obitelji s djecom.

- POS naselje je najmlađe, ne samo urbanistički, već i po dobnoj strukturi. Postavljanje je simboličko, čak je nedavno i papa poručio jednoj ženi da može dojiti dijete u crkvi. Dojenje u javnosti ne smije biti tabu tema, tako da mi je drago da je klupica postavljena upravo ovdje - kazao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Ana Tkalčec, 'friška' mama tromjesečnog Rafaela, itekako podržava ovu inicijativu.

- Velika je potreba za tim, uistinu mi je drago da je to prepoznato, naročito u ovom kvartu gdje ima mnogo djece. I mi ćemo često ovdje dolaziti. Iako meni nije problem dojiti u javnosti, mnogim mama je neugodno, pa im je potreban mir za hranjenje djeteta - rekla je.

Dojenje u javnosti još je uvijek tabu tema, istaknula je, između ostalog, Erika Spirić, umirovljena varaždinska primalja.

- To su 'repovi' koji se vuku iz prošlosti, kad je je bilo normalno da dijete hranimo na bočicu. Danas je upravo suprotno, žene doje, no neugodno im je to raditi u javnosti, iako to ne bi trebalo biti tako. One koje doje ne mogu reći da ih netko kritizira, međutim, svatko tko prođe ih pogleda sa znatiželjom i ne osjećaju se ugodno ako pokazuju dijelove tijela u javnosti - pojasnila je, dodavši da bi to trebalo biti 'nešto najnormalnije što se u našim životima događa'.

- Dojenje bismo trebali prihvatiti kao piti vodu. Ako bude tako, imat ćemo puno više dojenja, a samim time sretnije majke i djecu. Tad će svaka klupa u gradu biti za dojenje - zaključila je.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!