Vijesti / Životni stil

KADA JE PRAVO VRIJEME za seksualne odnose nakon poroda?

KADA JE PRAVO VRIJEME za seksualne odnose nakon poroda?

Život se drastično mijenja nakon dolaska prinove, a žensko tijelo prolazi kroz različite procese. Tipičino je da žene iskuse bolove u zdjelici, postporođajnu depresiju i oticanje.

Oporavak je individualan i nema pravila, ali bilo bi najbolje kada bi izbjegavali seksualne odnose barem 4 do 6 tjedana nakon poroda (dok traje babinje).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Možda vam to zvuči kao puno vremena, ali većini žena ni nije do seksa nakon poroda. Profesorice ginekologije sa Sveučilišta u New Yorku, Shree Chanchani, tvrdi da porod najčešće ubije želju za seksom i žene mogu imati nizak libido sljedećih nekoliko tjedana te to nije ništa neobično.

Razina hormona estrogena u krvi drastično pada pa rezultat može biti i vaginalna suhoća zbog koje seksualni odnos može biti bolan. Iz tog se razloga preporučuje uporaba lubrikanata pri seksu nakon poroda.

Međutim, nije samo libido razlog da se držite podalje od fizički intimnih odnosa prvih 4 do 6 tjedana. Rađanje je intenzivni proces nakon kojeg žene često krvare. Tkivo je iznimno oštećeno i treba vremena da zacijeli, a seksualni odnos može to vrijeme produžiti i pogoršati stanje. Seks prebrzo nakon poroda može prouzrokovati i infekcije u maternici.

Svi ovi razlozi potvrđuju da je najbolje sa penetrativnim odnosom pričekati šest tjedana. No, nemojte se obeshrabriti jer postoje i drugačiji načini seksualnih odnosa koji mogu biti jednako zadovoljavajući.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!