Vijesti / Životni stil

KAKO JEDENJE RIBE u djetinjstvu može smanjiti rizik od razvoja raka dojke?

KAKO JEDENJE RIBE u djetinjstvu može smanjiti rizik od razvoja raka dojke?

Omega-3 masne kiseline se obično nalaze u biljkama i plodovima mora. Ako ne unosite dovoljne razine omega-3 u prehranom, to može biti vodeći faktor rizika za smrt na globalnoj razini, pridonoseći razvoju kroničnih bolesti poput raka.

Zdrava prehrana može značajno smanjiti rizik od razvoja raka. To je dovelo do velikog interesa za ulogu omega-3 masnih kiselina - naročito u prevenciji raka dojke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U eksperimentalnim studijama pokazalo se da omega-3 masne kiseline tijekom ranih godina rasta i razvoja mogu imati ulogu u smanjenju rizika od raka dojke kasnije u životu.

Ali nisu sve omega-3 masne kiseline jednake. Strukturno, omega-3 masne kiseline pronađene u biljkama i plodovima mora su različite molekule. Većina istraživanja ukazuje da se prednosti omega-3 masti mogu pripisati onima koji se nalaze u plodovima mora, uključujući EPA i dokozaheksenska kiselina DHA. Nasuprot tome, smatralo se da su omega-3 masne kiseline u biljkama kao što su lan i ALA manje potentni.

Znanstvenici nikad nisu bili sigurni koliko su bolji plodovi mora do nedavno, kada je grupa na Sveučilištu u Guelphu pomogla rasvijetliti to pitanje.

Proveli su istraživanje na miševima koje je uspoređivalo učinke ALA prema EPA + DHA na razvoj tumora. Rezultati pokazuju da su oboje korisni u promjeni razvoja mliječne žlijezde kako bi se smanjio rizik od razvoja raka dojke. Također su smanjile veličinu tumora i umnožavanje nakon nastupa karcinoma dojke.

Istraživanje pokazuje da je EPA + DHA osam puta jača od ALA. To sugerira da omega-3 iz morskih plodova mogu biti značajno učinkovitije u smanjenju rizika od raka dojke i poboljšanju prognoze.

Dakle, dobivamo li dovoljno omega-3-ova na bazi morskih plodova u našoj prehrani? Djeca u dobi od godine do osam godina trebala bi dnevno unositi 433 do 600 miligrama EPA + DHA, što je dva do tri riblja obroka tjedno.

Zato je važno rano u dječjem životu uvesti više morskih plodova ili hrane bogate omega-3 masnim kiselinama - poput omega-3 mlijeka i jaja - jer je moguće smanjiti dugoročni rizik od razvoja raka dojke i drugih čestih kroničnih bolesti kasnije u životu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci