Vijesti / Životni stil

TRENutak za roditeljski KUTak: Roditelj kao motivator

TRENutak za roditeljski KUTak: Roditelj kao motivator

Volim roditelja usporediti s motivatorom, coachem ili trenerom. Zamislite da odgajate dijete koje jednog dana treba biti uspješno kako biste i vi i dijete bili u miru i sretni ostatak života. Znači, sada radite neke korake, educirate i usmjeravate kako bi dijete jednog dana samostalno kročilo kroz život i eventualno druge podučavalo naučenom.

Navest ću usporedbu sportskog trenera i sportaša koji jednog dana želi na Olimpijadi osvojiti prvo mjesto. Kada počnete s treninzima, ne očekujete od svojeg budućeg Olimpijca da od sutra bude savršen već vam je jasno da vas čeka mukotrpan rad. I vas i njega kako biste jednog dana uspjeli, zar ne?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nećete se ljutiti na njega što već za mjesec dana nije postigao olimpijski rezultat već ćete strpljivo čekati vaš dan. Bit će uspona i padova tijekom treniranja. Bit će uspona i padova tijekom raznoraznih natjecanja. Bit će boljih i lošijih dana. Sjajnih i manje sjajnih trenutaka tijekom treninga. Svađe i smijeha. Svega. No, oboje pred sobom imate cilj i znate da je put takav kakav jest.

Isto vam je i u odgoju djeteta. Imate bolje i loše dane. Imate svjetlije i manje svijetle trenutke. Imate dane kada se vama ne da i dane kada se djetetu ne da. Imate uspone i padove. Suze i smijeh. Ima dana kada vi motivirate dijete malo jače a ima i dana kada ono samostalno radi bez imalo vašeg truda.

Bit će svega na tom putu zvanom odrastanje. I to je tako u svemu. Nema uspjeha preko noći. Želite li uspjeti kao roditelj i imati uspješno odgojeno, odgovorno i samostalno dijete pripremite se na up i down, na to da ćete i sjati i padati.

Ono što je u svakom trenutku bitno da imate cilj pred sobom. Bez cilja ne znate kud idete, ni vi, ni dijete.

Stoga se zapitajte – kakvo dijete želite, koje njegove kapacitete možete maksimalno razviti a koje minimalno, što biste voljeli da jednog dana zna sam, želite li da uvijek ovisi o vama i vašem mišljenju ili bude samostalno, želite li odgovornog čovjeka i slična pitanja.
Odgovorite sebi na kakvog biste čovjeka bili ponosni da ste odgojili.

I ne zaboravite na još jedno važno pitanje – želite li da vam dijete jednog dana može pogledati u oči nakon svih ovih odgojnih metoda koje danas koristite ili ćete ga otjerati od sebe. Možda će jedva čekati trenutak da ode od vas jer ste kao trener vrlo grubi i oštri te će vas izbjegavati ili zamijeniti, jednom.

Kada sam navela da roditelj treba biti motivator, to znači da biste trebali motivirati dijete da ide prema cilju koji želite jednog dana postići. Budete li grubi, djetetu neće biti ugodno, a u konačnici se ni vi nećete osjećati dobro.

Djelujete li tako da usmjeravate dijete, da ga motivirate, da ga pokrećete ka cilju svakim danom sve bliže i bliže, da već iz dana u dan vidite prve naznake vašeg cilja u ponašanju djeteta te ga pohvalite na tom putovanju a ne da ga samo kritizirate.

Roditelj koji tako djeluje, zna zašto nešto radi. Zna zašto u nekim trenucima kaže NE sadašnjim željama djeteta jer vidi cilj pred sobom. I tada nema grižnju savjesti zbog tog NE. Zna da je to za najveće dobro djeteta. Ni sportski trener ne dopušta svojem Olimpijcu sve što bi ovaj htio a ne shvaća da mu to nije dobro. Tada objasnite djetetu zašto to nije dobro za njega i ostanite pri svome iako dijete negoduje jer vi imate cilj pred očima.

Još jedna vrlo važna stvar…nemojte biti pregrubi i preoštri prema sebi kao roditelju. Sigurno ćete na tom putu povremeno i vi pokleknuti, popustiti ili se okliznuti. I to je u redu. Imajte i dalje cilj pred sobom i učite na osobnim greškama. Ponekad su roditelji toliko strogi prema sebi da se u cijeloj priči loše osjećaju što opet nije dobro ni za vas a ni za dijete. Dijete osjeća vaš loš osjećaj i smatra da ste loše zbog njega što je djelomično istina. I taj se loš osjećaj prenosi i vlada cijelim putovanjem do cilja.

Kažu da je život putovanje a ne samo odredište do cilja. Stoga vi sebi napravite to putovanje zanimljivim i zabavnim te vrlo korisnim za dijete i za vas te tako kada osvojite cilj uživate cijelim putem od 20 godina odrastanja. Radite tako da se vam dijete sa zadovoljstvom vraća i sjeća vas se kao divnog motivatora i poželi biti poput vas. Takvo dijete je vrlo motivirano na putu i s ljubavlju radi sve što mu kažete.
Znate li zašto? Zato što i vi to radite s ljubavlju.

20 godina je puno, no svi koji imaju odraslu djecu će vam reći da prebrzo prođe. I vama će prebrzo proći i jednog dana će vaša ptičica odletjeti iz gnijezda. Neka se s radošću prisjeća svih vaših divnih trenutaka koje je provela u gnijezdu. No, i vi danas činite sve na tom putovanju da se i vi s radošću prisjećate djetinjstva i odgajanja.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci