Vijesti / Životni stil

SAMO PRIRODNO Pravilna izrada macerata

SAMO PRIRODNO Pravilna izrada macerata

Dolaskom ljetnih dana sve je više ljekovitog bilja koje je spremno za branje i preradu. Mnogi se upuštaju u branje ljekovitog bilja i izradu pripravaka na bazi ljekovitog bilja. Često ovakvi eksperimenti nažalost ne završe dobro jer se preskaču neki bitni koraci u pripremi ili se koristi ne adekvatno ulje. Za neke biljke se tradicionalno koriste neka određena ulja ili masti, a zapravo ta ulja i masti baš nisu idealni za izradu takvih pripravaka te pripravci nažalost budu neiskoristivi, a ulja užegnuta. Najgora stvar je što neki ljudi takve macerate prodaju te ne mali broj ljudi takve macerate kupuje i koristi i to često na dječjoj koži. Zato sam u nastavku odlučila napisati nekoliko savjeta za pravilnu izradu macerata.

Što su macerati?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Macerati su uljni pripravci koji nastaju potapanjem suhih ili svježih dijelova biljnog materijala u ulju. Potapanjem biljnog materijala u ulju događa se proces ekstrakcije ljekovitih tvari iz biljke. U ulju se nakon nekog vremena, ovisno o biljnom materijalu, nalaze otopljene ljekovite tvari iz biljke.
Macerat ako je spremljen na adekvatan način poslužit će nam kroz cijelu godinu, pogotovo tokom zimskih mjeseci kada nam svježe bilje nije dostupno. Macerati se koriste kako za upalna stanja na koži te neke druge zdravstvene probleme tako i za svakodnevnu njegu.

Izrada macerata i sastojci potrebni za izradu

Kvaliteta macerata ovisi o korištenom biljnom ulju, biljci i načinu na koji pristupimo spravljanju macerata. Zato obavezno koristite samo kvalitetne sastojke i poštujte potrebe biljnog materijala od kojeg spravljate macerat.
Samo hladno prešana ulja su dovoljno dobra za njegu kože!
Za izradu macerata je preporučljivo koristiti stabilnija ulja koja ne užegnu lako i brzo. Najčešće se koriste hladno prešano ulje masline ili suncokreta jer su cjenovno prihvatljiva. Kod masline obratite pažnju da se doista radi o ulju koje je dobiveno hladnim prešanjem. Također budite svjesni činjenice da je ulje masline sporo upijajuće ulje koje ima velike molekule i dugo ostaje na koži. Kod suncokreta pak obratite pažnju da ulje nije užegnuto već i prije same izrade macerata, što je nažalost česti slučaj kod kupnje ovog ulja na policama naših dućana.

Moj savjet je da za izradu macerata sa suncokretovim uljem koristite hladno prešano ulje suncokreta s visokim sadržajem linolne kiseline.

Za izradu macerata su pogodna i neka druga kod nas manje korištena ulja.

Evo popisa: ulja sezama, kokosovo ulje, ulje lješnjaka, ulje koštica marelice, ulje pšeničnih klica, jojoba… Kod odabira ulja obratite pažnju na količinu vitamina E u samom ulju i na njegovu stabilnost.

Osobno najviše volim kombinaciju nekoliko hladno prešanih ulja. Macerat nevena napravljen od kombinacije primjerice jojobe, ulja pšeničnih klica i ulja koštica marelice je idealna za njegu lica. Macerat nevena sa kokosovim uljem, jojobom i shea maslacem obožavam i idealna je za njegu kože kod djece.

Biljni materijal svježe ili suho?

Ovisno o biljci od koje planirate raditi macerat. Primjerice macerat od gospine trave se spravlja od svježe ubranog bilja, koje je samo kratko prosušeno, jer dužim stajanjem i suženjem se gubi dio ljekovitih svojstava. Neven pak je potrebno posušiti prije maceracije kako ne bi došlo do kvarenja macerata.

Pribor

Koristite staklenke, obične staklenke za zimnicu su najbolji odabir za izradu macerata. Staklo ne reagira i ne otpušta štetne tvari u macerat, a uz to je i jeftino.

Posude prije izrade macerata obavezno dezinficirajte alkoholom. Posude moraju biti čiste i suhe. Također obratite pažnju da Vam otvor bude dovoljno velik kako bi macerat mogli promiješati i odvojiti kasnije biljni materijal. Staklenku napunite do ¾ biljnim materijalom te zalijte odabranim hladno prešanim ulje.

Sav biljni materijal mora biti pokriveni uljem, ako je potrebno ga pritisnite. Neka staklenke imaju poklopac. Kod maceracije svježeg bilja stavite gazu na staklenku i otvarajte staklenku svakodnevno kako bi višak vlage ispario i kako bi se spriječila kondenzacija koja će Vam u protivnom upropastiti macerat i sav trud. Biljni materijal opet ovisno o biljci od koje radite macerat mora stajati u ulju 3-5 tjedana.

Neki macerati se rade na suncu, neki u hladu ovisno od biljnog materijala. Nakon što macerat odstoji procijedite ulje kroz gazu, sitno cjedilo ili filter. Procijeđeno ulje tj. macerat ostavite mirovati još 7-10 kako bi se odvojio talog. Zatim lagano dekantirate ulje u tamne staklene bočice pazeći da talog ostane u staklenki.

Moj savjet je da razmislite o dodavanju vitamina E (antioksidans) i CO2 ekstrakta ružmarina u ulje prilikom izrade macerata jer će Vam uvelike poboljšati trajnost i spriječiti kvarenje macerata. No kako god da odlučili ako budete pažljivo slijedili ove upute, Vaš macerat će biti dobar za korištenje 12 mjeseci pa možda i koji mjesec duže.

Koje biljke koristiti za mecerat?

Sigurno najpoznatiji macerati kod nas su macerat gospine trave i nevena. No macerirati možete i mnoge druge biljke. Smilje, lavanda, kamilica, stolisnik,metvica, mrkva... Uživajte u prirodi i napravite svoje čarobno biljno ulje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci