Vijesti / Životni stil

Pripremite se za skijanje na najbolji način u Medikolu

Pripremite se za skijanje na najbolji način u Medikolu

Uz pomoć stručnog tima i Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Medikol budite spremni za novu skijašku sezonu

Skijaška sezona je pred nama. Kako bi se pripremili za odlazak na omiljenu stazu i spriječili ozljede koje možete očekivati pri skijanju, potrebno je upoznati se s nekim bitnim činjenicama o skijanju i pripremi koja se veže za taj sport.

Zimski sportovi poput skijanja i bordanja zahtjevaju određene tehničke vještine i tjelesnu spremnost. Nerijetko iziskuju specifične treninge koje provodimo radi poboljšanja izdržljivosti i sprečavanja nastanka ozljeda. Ozljede koljena danas čine 30-40% svih ozljeda u skijanju. Osobe koji imaju najveće izglede za ozljede su oni iznad 55 godina života.

Dobro je poznata i velika skupina rekreativaca koji se skijanjem bave dva tjedna godišnje, pa i time imaju povećani rizik nastanka ozljeda. Povrijeđeni meniskusi i ozljede ligamenata najčešće se događaju prilikom padova. U cilju prevencije istih, važno je na vrijeme započeti sa tjelesnim pripremama prije odlaska na skijanje.

Najveće dostignuće tehnologije na područuju savršeno opremljenih sprava za preventivno vježbanje svakako je Huber. Huber je sastavljen od pokretnog stupa s displejem, ergonomskih rukohvata, a ima i oscilirajuću platformu koja neprestano mijenja smjer i brzinu rotacije.

"Tijelo se tako nađe u gotovo nemogućim položajima, a da mu to uopće ne pada teško". Glavna prednost Hubera svakako je neograničen broj pozicija i vježbi koje se na njemu mogu izvoditi. Noge se postavljaju paralelno, u predkorak ili jedna iza druge, a simetričan ili asimetričan položaj ruku trener odabire ovisno o spretnosti i razgibanosti. Dok je tijelo u pokretu uređaj analizira njegovu posturu, mišićnu retrakciju i hipotoniju te pokretljivost zglobova. Istodobno na ekranu daje rezultate koordinacije i sveukupnog napora kojeg je osoba uložila prilikom početnog testiranja.

Na temelju dobivenih rezultata izrađuje se program vježbanja na aparatu.

Program vježbanja bi svakako sadržavao vježbe jačanja dubokih stabilizatora trupa, stalni proprioceptivni rad, te poboljšanje koncentracije. Oscilirajuća platforma, promjenjivom brzinom i amplitudom, stvara laganu nestabilnost te na taj način pospješuje ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Dobra izdržljivost, fleksibilnost, snaga, koordinacija i ravnoteža važan su preduvjet budući da se skijanje sastoji od spuštanja, padanja, skretanja, zaustavljanja. Prije samoga skijanja pripremite svoje tijelo na napor koji ga očekuje na snježnim padinama odradivši barem nekoliko laganih treninga. Na taj način smanjite rizik nastanka ozljeda i svoj aktivni odmor provedite spremno i bezbrižno.

www.medikol.hr
Poliklinika Medikol - Podružnica Mandlova
Dragutina Mandla 7, Zagreb
T: 01 63 97 333
E: fizikalna@medikol.hr
Poliklinika Medikol - Podružnica Čakovec
Franca Prešerna 13,Čakovec
T: 040 638 500
E: medikolinfo.ck@medikol.hr 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.