Vijesti / Životni stil

Kako posvojiti dijete u RH? Izlazi priručnik koji će pomoći brojnim problemima

Kako posvojiti dijete u RH? Izlazi priručnik koji će pomoći brojnim problemima

Zašto je u Hrvatskoj tako teško posvojiti dijete? Svake godine novi dom pronađe tek stotinjak mališana, a dijete žarko želi posvojiti čak tisuću roditelja

Domagoj Malović - Halapa i njegova supruga su u Hrvatskoj uspjeli posvojiti dijete, i to dva puta. Posvojili su dvije djevojčice - jednu iz Belog Manastira, drugu iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sami smo zvali te centre, trudili smo se oko toga. I malo je frustrirajuće, ali treba se sam izboriti za to svoje dijete. Ima administracije, ali to nije ništa kada vam je krajnji cilj dobiti dijete", kaže Domagoj.

U borbi za dijete nikakve ih prepreke nisu mogle zaustaviti. Posvojili su bebu od mjesec i pol, i nekoliko godina kasnije djevojčicu od 2 i pol godine. Nakon svega, Domagoj kaže da bolje mogu svi - i roditelji i sustav.

"Trebalo bi biti više aktivnosti i od strane socijalnih službi, ali i roditelja. A ne čekati da te netko nazove. Problem samog sustava je da se toj djeci ne traže aktivno roditelji, kao da se odustane od te djece", kaže Domagoj.

Statistike su na prvi pogled neshvatljive: 530 djece u domovima čeka posvojenje, roditelja koji žele djecu je 1000, a godišnje se posvoji svega njih stotinjak.

"Većina od tih 530 djece je ili starija od 12 godina ili su teškoćama u razvoju i praktički preko 80 posto njih spada u kategoriju teško posvojive djece", kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Ali problem je, objašnjava ravnateljica Nazorove, što se usvaja sve manje djece.

"Statistike su loše. Znači da se posvaja upola manje djece nego 2005., 2006.", kaže Ćurković Kelava.

Nova ministrica socijalne politike najavila je zakonske izmjene koje bi trebale olakšati posvojenje i riješiti administrativne prepreke.

"Što treba činiti? Svaki zakon je dobar što se tiče potupaka, proaktivan pristup je nešto što fali u sustavu socijalne skrbi, fali promišljanja o najboljim perspektivama djeteta", kaže ravnateljica Nazorove.

Domagoja i njegovu obitelj ništa ne može obeshrabriti. Spremaju se posvojiti još jedno dijete.

Toliko problema i pitanja o ovoj temi, ali malo odgovora, barem onih pisanih. Zato će od sutra situacija biti lakša jer izlazi prvi hrvatski zbornik vezan u posvajanje. Predstavit će ga Vlasta Grgec Petroci koja je bila i gošća RTL Direkta. U video prilogu pogledajte što nam je rekla o ovom zborniku, odnosno kako bi on trebao pomoći posvojiteljima da doskoče brojnim problemima na koje nailaze.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci