Koji su simptomi dehidracije?

Dehidracija nastaje kad tijelo izgubi više tekućine nego što je primilo i time dolazi do poremećaja ravnoteže minerala u tijelu. Blaga dehidracija znači da ste izgubili izgubili oko dva posto od ukupne tekućine u organizmu, a umjerena dehidracija označava gubitak oko pet posto od ukupne tekućine u organizmu. Najteži oblik dehidracije se događa kad tijelo izgubi oko deset posto od ukupne tekućine i može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako se povećava gubitak vode u organizmu, javlja se i sve više znakova dehidracije. Simptomi koje možemo odmah primjetiti su suha usta, pojačana želja za tekućinom i tamnija boja urina, dok su znakovi ozbiljnije dehidracije glavobolja, vrtoglavica, suhe oči, brži otkucaji srca, plitko disanje, smanjeno znojenje, grčevi u rukama i nogama…, piše Ultrafit.hr

Dehidraciju možete spriječiti tako da pijete puno vode i jedete hranu koja se od nje sastoji. Unosite tekućinu u organizam prije nego osjetite žeđ te izbjegavajte sokove s puno šećera i napitke s kofeinom. Uvijek kod sebe imajte bocu vode i zapamtite da ste već lagano dehidrirani u trenutku kad osjetite žeđ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije