Vijesti / Životni stil

PET stvari koje roditelji nikada ne smiju govoriti svojoj djeci

PET stvari koje roditelji nikada ne smiju govoriti svojoj djeci

Roditelji često nisu svjesni koliki utjecaj imaju na svoju djecu - i to je sasvim normalno. U suprotnom bi pali pod teretom odgovornosti koji je ionako jako velik. Odgoj djece nije nimalo lagana stvar.

No, evo što bi trebalo izbjegavati u svakodnevnoj komunikaciji s klincima kako bi oni izrasli u zrele, stabilne i zdrave ljude.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pet fraza koje nikada ne smijete govoriti svojoj djeci​

'Obećavam'

Povjerenje se teško stječe, a jako lako gubi. Obećanja se nerijetko lako daju, a teško ispunjavaju. Nemojte učiti svoje dijete da gazi danu riječ. "Obećavam" ima veliku težinu i nije joj mjesto u svakodnevnoj komunikaciji. Nemojte djetetu nešto obećati, ako niste sto posto sigurni da obećenje možete ispuniti. Radije "obećavam" zamijenite s "potrudit ću se", "pokušat ću" ili "dat ću sve od sebe".

'Pusti meni, ja ću'

Teško je gledati dijete kako se muči sa zadatkom koji je pred njega postavljen i nagonski mu želite pomoći. Najlakše je u toj situaciji reći: 'Pusti meni, ja ću'. No, time štetite svome djetetu jer ga učite da postoji lakši način za rješavanje problema, a to nije uvijek dobro. Treba dijete od malenih nogu učiti radu, trudu i odgovornosti.

'Ti si tako pametan/pametna'

Ako djeci stalno govorite da su pametna, kad naiđu na prvu prepreku, bit ćete u rpoblemu jer će posumnjati u sebe i brzo odustati od zadatka. Umjesto toga, bolje je da pohvalite njihov trud i posvećenost zadatku i pokažete im da je to način za savladavanje prepreka.

'Zašto ne možeš biti kao svoja sestra/brat/prijatelj'

Uspoređivati svoje dijete s bilo kim drugim donosi više štete nego koristi. Svako dijete treba okolinu i svijet doživljavati na svoj način i u krajnju ruku, natjecati se samo sa sobom. Svako je dijete posebno.

'Debela sam, imam široke bokove...'

Ovo jako loše utječe na samopouzdanje, osobito kod djevojčica. Ne zaboravite da se djeca ugledaju na svoje roditelje i kopiraju njihovo ponašanje te da ste vi idol svojoj kćerki. Sigurni smo da im ne želite nabijati komplekse zbog izgleda, a kritzirajući pred njima svoj izgled, baš to činite.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci