Vijesti / Životni stil

Vata – zašto je zovu kraljicom dosha

Vata – zašto je zovu kraljicom dosha

Zadnji puta smo pričali o energijama u tijelu (doshama)  dosta općenito pa ću sljedećih tjedana o svakoj od njih malo opširnije.

Vata doshu nazivamo kraljicom dosha i to ne bez razloga. Naime, ona upravlja ostalim dvjema doshama. Ako je ona u ravnoteži i ostale dvije su u ravnoteži, a ako nije, nisu ni Pitta ni Kapha nisu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali Vatu nije lako 'uhvatiti' jer je u stalnom pokretu, brza je i nepredvidljiva.

A to je zbog njenih elemenata od kojih je sastavljena, od zraka i etera.

I zbog toga ju je lagano izbaciti iz ravnoteže. Od previše posla, premalo spavanja - što je čest slučaj, vremenskih utjecaja, hladne i suhe hrane…

Vata tipove tjelesno bi mogli prepoznati po tome što su najčešće tanki i mršavi, pretjerano visoki ili niski rastom, mogu imati plave oči, uska ramena i mala prsa.

U obavljanju poslova, govoru i hodu su brzi. Energija im dolazi u valovima pa posao mogu obaviti u mahu, ali onda trebaju odmor ili brzo postanu iscrpljeni.

Nježni su i nisu previše izdržljivi i o tome bi trebali voditi računa jer kada su van ravnoteže postanu tjeskobni, puni straha, pretjerano uzbuđeni i muče ih pretjerane brige.

Ali kada je Vata tip u ravnoteži, zaista je dobro društvo jer je živahan, maštovit, entuzijastičan, pametno priča i sretan je.

Od aktivnosti, koje ne bi trebale biti pretjerane, preporučaju se biciklizam, plivanje, trčanje, šetnja i joga. 

Priču bi mogli zaključiti s Vatinom prehranom, koja mora biti česta, tekuća i topla, pošto je sama Vata hladna i suha, da je drži u ravnoteži.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci