MOŽE LI vam marihuana zaista pomoći da spavate bolje?

Ako pričate s nekim tko je u jednom trenutku odraslog života muku mučio s nesanicom, velike su šanse da je ta osoba posegnula za marihuanom ili bar bar razmišljala o tome.

To se odražava u mnogim varijantama kanabinoida ili lijekova na bazi kanabisa dostupnih za poboljšanje spavanja. Stručnjaci kažu da je uspjeh kanabisa kao pomoći kod spavanja, vrlo individualan. O čemu onda ovisi?

Iako još uvijek postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti, postojeća istraživanja pokazuju da učinci kanabisa na san mogu ovisiti o mnogim čimbenicima, uključujući individualne razlike, koncentraciju kanabisa i učestalost korištenja.

Istraživanja učinka kanabisa na spavanje kod ljudi uvelike su sastavljena od pomalo neusklađenih istraživanja provedenih 1970-ih, prenosi Live Science. Istraživači koji su htjeli shvatiti kako kanabis utječe na mozak dok spava, proučavali su volontere u laboratoriju za spavanje i izmjerili stadije i kontinuitet spavanja.

Neke su studije pokazale da je sposobnost ‘korisnika’ da zaspu i ostane u snu poboljšana. Mali broj ispitanika također je imao blago povećanje i kod druge faze dubokog sna, kad spavamo najčvršće.

Međutim, pokazalo se da, jednom kad se noćna upotreba kanabisa zaustavi, pogoršava se i spavanje. Tijekom proteklog desetljeća istraživanja su više usmjerena na korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Do 65 posto bivših korisnika kanabisa identificiralo je loš san kao razlog za ponovno korištenje.

Ovo istraživanje sugerira da, iako je motivacija za korištenje kanabisa za spavanje visoka, a mogla bi u početku biti korisna za spavanje, s vremenom bi moglo proći u kronično korištenje i problem s ovisnošću.

Ima li učestalost korištenja učinak na san?

Najnovija saznanja kažu da se učinak kanabisa na spavanje može razlikovati, ovisno o tome imate li depresiju ili anksioznost. Drugim riječima, ako imate depresiju, kanabis vam može pomoći da spavate – ali ako nete, može vam odmoći.

U ovom trenutku, učinak kanabisa na spavanje izgleda vrlo varijabilno, ovisno o osobi, vremenu uporabe, vrsti i koncentraciji kanabisa, načinu uzimanja i mnogim drugim čimbenicima. Možda će budućnost donijeti više plodonosnih otkrića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije