TRENutak za roditeljski KUTak: Znate li reći ne djetetu?

Volimo ga više od svega. Dali bismo mu sve na svijetu. Trudimo se oko njega. Radimo da mu omogućimo sve što poželi. Zastupamo njegova prava kad god možemo. Borimo se za dijete kad god ga drugi napadaju. Hvalimo ga i zahvalni smo za dijete.

No, znamo li djetetu reći NE kada treba? Pristajemo li baš na sve njegov želje i je li to dobro za dijete? Koliko će naše ne povrijediti ili podučiti dijete? Voli li dijete uopće čuti NE od nas? Zloupotrebljavaju li roditelji NE?

Korištenjem NE možete dijete svačemu podučiti, no možete ga i povrijediti. Ovisno kako koristite i u kojoj prilici. Ako znate da se dijete može povrijediti, vjerojatno je NE odlična opcija. Osim što svaki NE traži dodatno objašnjenje, barem u početku i barem dok dijete traži objašnjenje da ga lakše prihvati.

Vaša je dužnost dati objašnjenje. Ne morate, ali tada ste sebi nakopali drugi problem – a to je da će vas dijete s vremenom prestati pitati i napravit će po svome. Stoga je bolje dati popratna pojašnjenja zbog čega NE i dijete uglavnom razumije i prihvati uz malo ljutnje na koju ima pravo.

Kada svaki put imate dobre argumente za taj NE, uvjerite dijete da je tako najbolje za njega, a na kraju i za sve oko njega, tada će dijete lakše prihvatiti taj NE i ubuduće će za slične situacije samo rezonirati da to nije dobro za njega.

No, ako koristite NE jer zloupotrebljavate roditeljski položaj, onda to nije u redu i takvo dijete će s vremenom početi raditi potajno i bez vašeg znanja, a to je zadnje što ste htjeli.

NE, zato što ja tako kažem! (i bez objašnjenja)
NE! Dok živiš pod mojim krovom onda će biti tako kako ja kažem! (i bez objašnjenja)
NE i gotovo! (i bez objašnjenja)
NE! Ne moram ja tebi ništa objašnjavati! (i bez objašnjenja)
NE! Idi u svoju sobu i da te nisam vidla/vidio! (i bez objašnjenja)
NE jer mi te dosta! (i bez objašnjenja)
NE jer si još balav/ica! (i bez objašnjenja)

Takvi i slični NE nisu od nikakve koristi za nikog. Privremeno su rješenje. Djeca nisu glupa. Ona samo žele dobre argumente za ono što ne smiju. Isto kao što biste ih i vi voljeli da vama netko nešto zabrani. Lakše je preboljeti ono što ne smijete uz dodatna pojašnjenja. Inače, sami u svojoj glavici izmišljaju razloge i sve svode na to da ih ne volite. Najčešći razlog zbog kojeg ste vi rekli ne je iz ljubavi da zaštitite dijete. No, kako niste dali objašnjenje, tako dijete zaključuje da ga ne volite. Potpuno suprotno od onog što vi mislite.

Tako dolazi do pogrešne komunikacije i do problema u odnosima. Najbolje je iskomunicirati sve ono čega se bojite ili radite za sigurnost djeteta.

Nije poanta u tome da roditelj ne bi nikada trebao djetetu govoriti NE. Apsolutno netočno! I život će djetetu govoriti NE. Vi kao roditelj trebate pripremiti dijete za život. Ono što je dobro raditi je to da dijete naučite da sebi pronađe razloge zašto je NE u ovoj varijanti bolje za njega.

Naučite ga da je NE dio života s kojim se moraš naučiti nositi na najbolji mogući način. Naučite ga da NE ne znači uvijek da si izvukao deblji kraj već može biti za tvoje dobro, no samo moraš biti mudar i to uvidjeti. Naučite ga da NE može biti dio najveće životne škole.

Sve ovo ćete dijete podučiti ako s njime razgovarate, ako mu objašnjavate, ako komunicirate i ako dajete svaki put dobre argumente za NE.

Slanjem u sobu ili time što ćete stati SAMO na NE, djetetu šaljete pogrešnu poruku. Na dulje staze je bolje da radite s objašnjenjem.
Komunikacija produbljuje odnos. Time što ćete objašnjavati i razgovarati, sigurna sam da ćete s djetetom usput razvijati odličan odnos. Apsolutno nećete umanjiti svoju roditeljsku reputaciju. Baš suprotno, dijete će vas više cijeniti.

Stvarati strah na autoritativnom stavu je pogrešno stvaranje roditeljskog autoriteta. Puno bolja varijanta je graditi odnos pun povjerenja. Na dulje staze riješen problem.

Želim vam puno sreće, a ako zapne, tu sam!

Najava! Idući petak, 27. listopada, će u Čakovcu biti dvosatno predavanje za roditelje ‘Odgoj bez vike’. Ima još mjesto, dva. Ako želite, možete se prijaviti na mob ili mail.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije