Vijesti / Životni stil

OVO su namirnice koje će spriječiti razvoj raka dojke

OVO su namirnice koje će spriječiti razvoj raka dojke

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2500 žena, a stopa smrtnosti u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Rak dojke najučestaliji je tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka u Hrvatskoj svaka 10. žena oboli, pri čemu je sve veći broj žena mlađe dobi.

Iako pregledi ne mogu spriječiti bolest, iznimno su važni za njeno pravovremeno otkrivanje. Redovitim preventivnim pregledima, kao što su ultrazvuk dojke i mamografija, ali i samopregled, bolest se može otkriti u dovoljno ranoj fazi u kojoj su izgledi za ozdravljenje veliki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Statistike pokazuju kako se više od 98 posto bolesnica s rakom dojke može izliječiti, ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Ali što možemo napraviti da spriječimo nastanak bolesti? Stručnjaci kažu, vodite zdrav život, idite na redovne preglede i jedite ove namirnice.

Borovnice

Ove male bobice obiluju antioksidansima koji pomažu održati zdravima stanice u našem organizmu. Učinkovito se bore protiv slobodnih radikala koji stvaraju štetu našem organizmu. Borovnice zaustavljaju širenje tumorskih stanica, pokazala su istraživanja, pa ih jedite češće, samostalno ili ih dodajte u omiljeni smoothie, zobene pahuljice. I suhe borovnice su odličan izbor.

Jaja

Jaja su odličan izvor vitamina D, a stručnjaci iz American Association for Cancer Research, tvrde da može smanjiti rizik nastanka raka dojke i za 50 posto. Crni, crveni i zeleni čaj Flavonoidi iz čaja smanjuju rizik od nastanka raka dojke, posebice kod žena u menopauzi, pokazala su istraživanja.

Brokula

Brokula bi svakako trebala biti barem tri puta tjedno na našim jelovnicima. Osim što štiti od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje mogućnost obolijevanja od dijabetesa tipa 2, 'čudesna' brokula djeluje antikancerogeno kod nekoliko vrsta raka.

Češnjak

Sirov češnjak samo dva puta tjedno na jelovniku može vas riješiti mnogih bolesti jer njegovi sastojci učinkovito sprječavaju upalne procese u stanicama, međutim najnovije istraživanje pokazalo je da češnjak ima i antikancerogeno djelovanje. Za to je upravo zaslužan sastojak koji uzrokuje neugodan miris češnjaka.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!