Vijesti / Životni stil

ULIJEĆETE iz veze u vezu? Psiholozi savjetuju da 'povučete ručnu'

ULIJEĆETE iz veze u vezu? Psiholozi savjetuju da 'povučete ručnu'

Mnogi od nas bivšu ljubav liječe novom i tako popunjavaju emocionalnu prazninu, umjesto da povuku kočnicu i budu neko vrijeme sami sa sobom. Vjerojatnost da ćete, ako nakon prekida uletite u novu vezu, završiti s pogrešnom osobom vrlo je velika jer mozgu niste dali vremena za detoksikaciju.

Naime, kada prekinemo vezu, u tijelu nam opada razina hormona zaduženih za dobro raspoloženje, čije lučenje potiče zaljubljenost. Niska razina tih hormona utječe na odluke koje donosimo, povisujućći šansu da budu pogrešne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Odmah nakon prekida u nama se budi nagon da što prije uđemo u novu vezu, kako bismo ispunili osjećaj praznine. Biti ovisan o ljubavi znači biti ovisan o hormonu ugode dopaminu koji dolazi s vezom. Ovisnost o ljubavi ista je kao i ovisnost o kocki, seksu i drogi', objašnjava psihologinja specijalizirana za veze dr. Danielle Forshee.

Tu su još dva hormona - oksitocin i vazopresin koji se luče u mozgu oba partnera kada se više od deset sekundi drže za ruke, maze ili postižu orgazam. Stoga, ukoliko planirate ili ste već uletjeli u novu vezu, a staru ljubav niste preboljeli, stanite na loptu radi svoje sreće i svog zdravlja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci