Vijesti / Životni stil

ULIJEĆETE iz veze u vezu? Psiholozi savjetuju da 'povučete ručnu'

ULIJEĆETE iz veze u vezu? Psiholozi savjetuju da 'povučete ručnu'

Mnogi od nas bivšu ljubav liječe novom i tako popunjavaju emocionalnu prazninu, umjesto da povuku kočnicu i budu neko vrijeme sami sa sobom. Vjerojatnost da ćete, ako nakon prekida uletite u novu vezu, završiti s pogrešnom osobom vrlo je velika jer mozgu niste dali vremena za detoksikaciju.

Naime, kada prekinemo vezu, u tijelu nam opada razina hormona zaduženih za dobro raspoloženje, čije lučenje potiče zaljubljenost. Niska razina tih hormona utječe na odluke koje donosimo, povisujućći šansu da budu pogrešne.

'Odmah nakon prekida u nama se budi nagon da što prije uđemo u novu vezu, kako bismo ispunili osjećaj praznine. Biti ovisan o ljubavi znači biti ovisan o hormonu ugode dopaminu koji dolazi s vezom. Ovisnost o ljubavi ista je kao i ovisnost o kocki, seksu i drogi', objašnjava psihologinja specijalizirana za veze dr. Danielle Forshee.

Tu su još dva hormona - oksitocin i vazopresin koji se luče u mozgu oba partnera kada se više od deset sekundi drže za ruke, maze ili postižu orgazam. Stoga, ukoliko planirate ili ste već uletjeli u novu vezu, a staru ljubav niste preboljeli, stanite na loptu radi svoje sreće i svog zdravlja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!