Vijesti / Životni stil

Joga - dio dnevne rutine

Joga - dio dnevne rutine

Obavili smo kupaonu, mućkali ulje i sad nam slijede asane ili položaji tijela.

Ne mogu ili ne stignu svi vježbati ujutro pa to mogu napraviti popodne, iako je jutro najidealnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad spominjemo jogu, javljaju se mnoge predrasude o religiji s Istoka, nečem teškom i mističnom: 'nije to za mene', 'to su oni koji se frčeju'…

Međutim, joga nema nikakve veze s religijom, nije teška za naučiti niti raditi, niti je mistična.

Joga je životna filozofija koja nas uči zdravom i ispravnom načinu života, isto tako svjesnom i sretnom i preporučio bih je svakome.

Ovaj dio o kojem pišem danas zovu se asane ili joga položaji tijela i sastavni je dio jutarnje rutine. Asane djeluju na um, duh i tijelo s naglaskom na tijelo.

Preporuča ih se raditi svaki dan a mogu se raditi na slijedeći način: prvo se malo zagrijemo, što je bitno da ne dođe do nekih ozljeda ili istegnuća. Ono traje nekoliko minuta i može biti po želji ili bolja verzija, Pozdrav Suncu (Surya namaskar), prije kojeg se još razgibavamo, sve zglobove, vrat, kukove, isto u trajanju od nekoliko minuta.

Pozdrav Suncu je odlična vježba koje se može prakticirati više puta dnevno i to samostalno ili, kao što smo rekli, prije asana. Ona će poboljšati cirkulaciju, podmazati zglobove, osnažiti tijelo i u puno slučajeva, dobro nas oznojiti, što je važno jer se i na taj način tijelo čisti od otrova.

Još bih htio predložiti da se Pozdrav Suncu počne raditi potpuno sporo. Nekoliko polaganih izmjena, a tek poslije malo brže. Na taj način moći ćemo napraviti lakše i više.

Naravno, radimo ga svjesno i u svom ritmu. Isto je i s ostalim asanama, netko će moći u položaj dublje i duže, a netko ne. Joga je potpuno nenasilna i bez pobjednika.

Nakon Pozdrava Suncu legnemo i odmorimo par minuta. A onda krećemo s asanama. Dobro je uzeti si dosta vremena i mjesto gdje imamo mir (naravno, prilagođavamo se situaciji). Pogotovo mir od mobitela, jer ako stalno gledamo u ekran, to nije to jer se sadhana (duhovna praksa) radi zbog mira.

Ja osobno za asane odvajam oko 30 minuta ujutro ili 40-50 minuta popodne. A ono što me uvijek razveseli i želim podjeliti s vama je joga poslije posla.

Nakon vježbanja sam svjež i spreman za kvalitetan nastavak dana. Joga poslije posla je - play off the day! Ona uklanja težinu, umor, stres i čini život lakšim. Energizira cijeli organizam i dovodi u savršeno zdravlje.

A vježbanje preporučam uz vodstvo instruktora joge u joga centru. Joga znači jedinstvo, jedinstvo uma, duha i tijela, jedinstvo individualne svijesti s onom najvišom. Namaskar!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!