Vijesti / Životni stil

PSIHOPATI nisu isti diljem svijeta - otkrivaju rezultati opsežne studije

PSIHOPATI nisu isti diljem svijeta - otkrivaju rezultati opsežne studije

Nedavno je provedena studija u kojoj su pregledani zapisi o 5.500 psihopata u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 2.000 psihopata u Nizozemskoj - prema zapisima kvalificirani su po svojim primarnim simptomima.

Koristili su kontrolnu listu dr. Roberta Hare, standardni upitnik za potencijalne psihopate, koja se naziva Hare check-lista. Rezultati su zanimljvi: U SAD-u su psihopati koji su proučavali pokazali uglavnom bešćutnost i nedostatak empatije, dok su nizozemski pacijenti postigli puno veći 'broj bodova' u neodgovornosti i "parazitskom načinu života" od američkih pacijenata. Članak objavljen u časopisu Journal of Abnormal Psychology odnosi se na korištenje mrežne analize za dovršetak studije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što to znači? Moglo bi biti da su kulturološke razlike ono što razlikuju pacijente; uzorci su bili prilično veliki, ukupno gotovo 7.500 slučajeva.

Dvadeset pitanja čine revidirani popis za kontrolu psihopatije, a ta se pitanja dotiču četiri široka područja psihopatije, procjenjujući pacijenta:

- afektivna obilježja (nedostatak empatije, neodlučnost, plitka emocionalna iskustva i neustrašivost)
- interpersonalni problemi (odvojeni, manipuliranje drugima, patološko laganje)
- pitanja o načinu života (neodgovornost, loša kontrolu ponašanja)
- antisocijalno ponašanje (uključujući probleme s ponašanjem u djetinjstvu i kriminalno ponašanje u djetinjstvu i u odrasloj dobi)

Istraživanje je također pokazalo da 'plitko emocionalno iskustvo' nije bilo niti blizu toliko izraženo kod nizozemskih pacijenata, u usporedbi s američkim. Kako se završavaju i daljnja istraživanja, postat će jasnije zašto postoje kulturološke i geografske razlike kod psihopata.

'Nalazi podižu važnu mogućnost međukulturnih razlika u psihopatiji fenotipske strukture, varijacije mjerenja PCL-R ili oboje', napisali su autori studije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!