Vijesti / Životni stil

KLINČIĆEVAC - jako eterično ulje opojnog mirisa

KLINČIĆEVAC - jako eterično ulje opojnog mirisa

Ovo je eterično ulje vrlo toplog mirisa, najavljuje snažno djelovanje, poput vatre koja na zemlju spušta plamen i čisti je od nečistoće. Eterično ulje klinčićevca nema vremena za kontemplaciju, samo za akciju. Poruka klinčićevca je: KREĆI SE NAPRIJED!, učini da se stvari događaju, postigni onoliko koliko možeš, a da ne naškodiš drugima.

Klinčićevac lat. Eugenia Caryophyllata (Syzygium aromaticum) je zimzeleno malo drvo koje pripada Myrtaceama, porodici koja obuhvaća pretežno tropske vrste. Porijeklom je s Indonezije, odavno se koristi u Kini, a u 16. stoljeću je prenošen diljem svijeta kao velik dio trgovine začina. Drvo klinčićevca danas raste u svim tropskim područjima i daje začin vrlo cijenjen kako u kulinarstvu tako i kao lijek.

Klinčićevac je malo drvo 10-15 metara visine, vrlo lisnato. Početkom kišne sezone razvija cvijet koji se brzo osuši, a cvjetna čašica postane crveno-smeđe boje. To je poznati začin koji se skida sa biljke i od njega se dobiva eterično ulje. Eterično ulje se dobiva vodenom destilacijom. Klinčić je kao začin poznat od davnina i koristi se za aromatiziranje pića,hrane ali i kao lijek za otklanjanje probavnih tegoba. Eterično ulje klinčićevca se i danas koristi u stomatologiji zbog jakog analgetskog djelovanja.

Ovo je eterično ulje koje sadrži najveći postotak fenola u svom sastavu. Fenol-eugenol prisutan je u rasponu od 70 do 90 posto, osim fenola bogato je esterima i sadrži nešto seskviterpena. Zbog velikog postotka fenola u kemijskom sastavu ovog ulja, odmah nam je jasno da se radi o veoma jakom eteričnom ulju s kojim valja biti oprezan. Ovo eterično ulje upotrebljavamo u koncentracijama do 1 posto jer je veoma jako i može izazvati nekrozu tkiva. Ne upotrebljava se kod djece i trudnica.

Ovo je ulje jakog antibakterijskog, antivirusnog, fungicidnog i analgetskog djelovanja. Indikacije za korištenje ovog eteričnog ulja su mnogobrojne. Najviše se upotrebljava kod infekcija usne šupljine, upala zubnog mesa, te kod bolova s obzirom da je izvrstan analgetik. Već i samo žvakanje začina može smanjiti zubobolju. Može biti upotrebljeno za tretiranje urogenitalnih infekcija u oralnom ili lokalnom obliku.

Odlično je za podizanje imuniteta i općeg stanja organizma pogotovo kod nepoznatih virusnih infekcija. Ovo eterično ulje možemo upotrijebiti kod ljudi koji pate od niskog krvnog tlaka i za tretiranje kroničnog umora. Također odlično je za tretiranje gljivičnih oboljenja na noktima. Korisno je u niskom postotku upotrijebiti klinčićevac kod kroničnih bolova ili reumatskih bolova zbog njegovih zagrijavajućih i analgetskih svojstava. Također ako patite od ekstremno hladnih ruku ili nogu zbog slabe periferne cirkulacije već 1-2 kapi klinčićevca će vam ugrijati ekstremitete.

Na mentalno-emocinolanom nivou ovo je eterično ulje namijenjeno onim ljudima koje treba potaknuti na reakciju, koje su neodlučne i potrebno ih je pogurnuti. Ovo eterično ulje lomi mentalne koncepte i tjera nas na promjene, htjeli mi to ili ne. Pomaže da se krećemo naprijed bez ometanja drugih na njihovom putu. Miris ovog eteričnog ulja prenosi senzitivno pouzdanje koje nam je potrebno za neustrašivost. Ovaj miris tjera ometajuće misli i potiče progresivna djela, olakšava jahanje na valovima dok smo u oluji.

Klinčićevac svakako valja koristiti s oprezom. Čak i kad ga koristimo u difuzoru i aromalampici valja biti oprezan i rađe izbjegnite njegovu upotrebu ako u kući imate malu djecu ili kućne ljubimce. Ako ga stavljate u difuzor ili lampu 1 kap će biti sasvim dovoljna, pomiješajte ga sa nekim drugim eteričnim uljem primjerice slatkom narančom. Uživajte u ovom predivnom mirisu!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!