Vijesti / Životni stil

Pranayama - dio dinacharye

Pranayama - dio dinacharye

Jutarnju rutinu završavamo pranayamama i meditacijom.

Sama riječ mogla bi se prevesti kao zadržavanje, odnosno kontrola daha. Ta kontrola odnosi se na svjesno disanje koja donosi određene dobrobiti za nas. Znači, jedna od svrha pranayami je da naučimo svjesno i pravilno disati i da tim načinom disanja unesemo što više prane u naš organizam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prana je životna energija bez koje nema života ni nama, ni bilo čemu oko nas. Postoji više vrsta pranayama pa da krenemo od jedne skroz lagane vježbe disanja, koja se zove Nadi Shodana. Njome uravnotežujemo rad lijeve i desne polutke mozga, čistimo krv, umirujemo cijeli sustav.

Ili trostupanjska pranayama, kojom skladištimo energiju u određene dijelove tijela, Bastrika kojom se u samo pet minuta možemo napuniti velikom količinom energije, zbog čega je jako popularna, pa sve do najjače koju sam probao, Sudarshankriye. Iako ona nije dio jutarnje rutine, ali je želim spomenuti zbog njezine vrijednosti. Sudarshankriya je tehnika koja je toliko jaka da se izvodi samo jedan puta tjedno uz vodstvo učitelja.

Ono što je zajedničko svim tehnikama disanja je da nas čiste od otrova, a istraživanja pokazuju da je disanjem mogu izbaciti i do 80% toksina iz tijela!

Također čistimo i emocije i blokade koje godinama gomilamo u sebi, a sprečavaju nas da djelujemo spontano. I to sve dovodi do smirenja misli i mira u cijelom sustavu.

Da bi dobili njihovu punu vrijednost potrebno je, naravno, disati svaki dan, barem 15-20 minuta. Time one postaju odlična priprema za meditaciju.

O meditaciji sam već pisao ranije tako da ću sada samo ponoviti da je meditacija kruna svih tehnika i da njome završavamo dnevnu rutinu, koja nam donosi novu dimenziju u naš život.

Istina, potrebno je prerasporediti vrijeme, potrebna jesu odricanja ali je i nagrada velika.

shanti-ayurveda.weebly.com

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci