Vijesti / Životni stil

SRETAN VAM DAN ŽENA! I ne zaboravite: Možete ostvariti sve što želite

SRETAN VAM DAN ŽENA! I ne zaboravite: Možete ostvariti sve što želite

Žene su prvi put izišle na ulice prosvjedovati 8. ožujka 1857. godine u New Yorku. 15.000 žena željelo je bolje uvjeta rada i veće plaće. Prosvjedi su se nastavili održavati na isti datum i u godinama koje su dolazile, a 1910. u Kopenhagenu je 8. ožujka proglašen Međunarodnim danom žena.

Međunarodni dan žena danas je globalno slavlje društvenih, kulturnih, ekonomskih i političkih postignuća žena. Prošla je godina obilježena pokretima za ženska prava, jednakost i pravdu. Globalni marševi i kampanje, uključujući #MeToo i #TimesUp, proširili su se diljem svijeta.

Izvorni cilj - postizanje pune ravnopravnosti za žene širom svijeta - još uvijek nije ostvaren. Razlika u plaćama među spolovima i dalje postoji, a žene još uvijek nisu prisutne u jednakom broju kao muškarci na visokim pozicijama ili politici.

Globalno izvješće o ravnopravnosti spolova Svjetskog gospodarskog foruma za 2017. godinu pokazalo je da je jednakost spolova više od 200 godina udaljena, što je prilično depresivna procjena. U stvarnom smislu, ako gledamo razliku u plaći među spolovima, u 2017. godini žene su radile besplatno 51 dan u godini.

Zato, drage dame, sudjelujte u borbi koja još traje, usredotočite se na napredak u vlastitoj sfere utjecaja, borite se protiv stereotipa i pristranosti i slavite sve ženske uspjehe. Želimo vam sretan Međunarodni Dan žena!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!