Vijesti / Životni stil

ISTINA ILI LAŽ Devet najčešćih mitova o trudnoći

ISTINA ILI LAŽ Devet najčešćih mitova o trudnoći

1. Morate piti posebne dodatke prehrani - ISTINA

Preporuke su dnevni unos 10 mikrograma vitamina D tijekom trudnoće i dojenja. Također, uzimajte 400 mikrograma folne kiseline prije trudnoće dok pokušavate zatrudnjeti i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. Folna kiselina pomaže u zaštiti bebe od oštećenje živčane cijevi. Preporuča se i jesti pet vrsta voća i povrća dnevno plus masnu ribu i ugljikohidrate visoke kvalitete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2. Ne smijete jesti kikiriki - NETOČNO

Mnoge trudnice odbijaju jesti kikiriki kako bi izbjegle poticanje alergije kod bebe u trbuhu. Preporuka je da žena može jesti kikiriki kao dio zdrave prehrane kada pokušava ostati trudna i za vrijeme trudnoće, osim ako ona sama nije alergična na kikiriki.

3. Više zaboravljate - ISTINA

Znanstvenici na Sveučilištu New South Wales iz Australije potvrdili su da trudnice imaju više problema s pamćenjem, na primjer, teško im se sjetiti novih telefonskih brojeva (ili imena). Mnoge žene još uvijek pate od problema s pamćenjem do bebine prve godine. Istraživači ne znaju zašto je tako, ali sumnjaju da nedostatak sna igra ulogu.

4. Ne smijete piti kavu - NETOČNO

Smijete uživati u jutarnjoj šalici kave, ali morate paziti na količinu koju unosite. Previše kofeina (kojeg možemo naći u čaju, nekim gaziranim pićima i čokoladi) može povećati rizik od pobačaja. Preporuke su 200 mg dnevno, što je ekvivalent dvije šalice instant kave.

5. Morate jesti za dvoje - NETOČNO

'Trudna si, moraš jesti za dvoje', netočna je tvrdnja. Energetske potrebe se ne mijenjaju u prvih šest mjeseci trudnoće, a u posljednja su tri mjeseca neznatno povećane (za oko 200 kalorija dnevno).

6. Tjelovježba je sigurna - ISTINA

Ako ste i prije trudnoće bili aktivni, a trudnoća nije rizična, vjerojatno nema razloga da ne nastavite vježbati. Samo budite pametni i vježbajte unutar svoje razine udobnosti. Međutim, izbjegavajte rigorozne treninge, ako niste redovito vježbali prije trudnoće. Uvijek možete i pitati ginekologa za savjet.

7. Suzdržite se od seksa - NETOČNO

Ako trudnoća nije rizična, seks je potpuno siguran. Dijete je dobro 'zaštićeno' i ništa mu se neće dogoditi. Smatra se da seks može učiniti i neke dobre stvari za bebu, povećavajući protok krvi kroz zdjelicu. Za rizične trudnoće (žene s višestrukim plodom, pobačajima ili nedijagnosticiranim vaginalnim krvarenjem), ipak potražite savjet liječnika.

8. Ako nisko nosite, znači da je dečko - NETOČNO

Beba određuje oblik vašeg trudničkog trbuščića, pa ako se beba miče, trbuščić će mijenjati oblik i kako se glava 'gnijezdi' za porod, ponovno će se promijenit.

9. Jutarnje mučnine su znak da dolazi curica - NETOČNO

Jutarnja mučnina ne ukazuje na spol bebe. Zbunjenost bi mogla nastati jer žene s hiperemezom gravidarum (prekomjerna mučnina i povraćanje koji utječu na tri od 1.000 žena) češće nose djevojčice.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci