Vijesti / Životni stil

ZLOGLASNI PETAK 13. Hvata li vas panika?

ZLOGLASNI PETAK 13. Hvata li vas panika?

Petak 13. može se ponoviti više puta u jednoj godini - nakon današnjeg dana, ove godine nas petak 13. čeka još u srpnju.

Dok su neke godine sretnije od drugih, nemoguće je da bilo koja godina prođe bez barem jednog 'nesretnog' petka. Unatoč praznovjerju, ne postoji nikakav dokaz da je datum nesretan, ali strah može biti itekako stvaran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Toliko stvaran da postoji i ime za njega: frigatriskaidekafobija, koja dolazi od riječi Frigg, po nordijskoj božici mudrosti po kojoj je petak nazvan i grčke riječi triskaideka, koja znači trinaest.

Petak 13. nije univerzalno nesretan dan. Tako se , na primjer, u Italiji petak 17., a ne petak 13., smatra danom koji donosi lošu sreću. Zapravo, broj 13 smatra se sretnim brojem!

Praznovjerje oko petka 13. zapravo potječe iz religije. National Geographic navodi da je strah bio potaknut Judom, 13. apostolom s Posljednje večere, koji je izdao Isusa, kao i činjenicom da je Isus razapet na petak.

Majstor filmske napetosti Alfred Hitchcock rođen je 13. kolovoza 1899. - tako da bi u petak, 13. kolovoza 1999. bio njegov 100. rođendan. Godine 1922. napravio je svoj filmski redateljski s filmom naziva: Broj 13. Nažalost, film je osuđen na propast od početka, zbog financijskih poteškoća.

Druge slavne osobe i poznate ličnosti rođene u petak 13. uključuju glumice Mary-Kate i Ashley Olsen, romanopisca i dramatičara, Samuela Becketa i Fidela Castra.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!