Vijesti / Životni stil

ZBOG DRIJEMANJA se možemo 'sjećati' stvari koje se nikad nisu dogodile?

ZBOG DRIJEMANJA se možemo 'sjećati' stvari koje se nikad nisu dogodile?

Naše sjećanje je nesavršeno: sjećamo se nekih trenutaka, ali druge nekako izgubimo. Ponekad se čak "sjećamo" stvari koje se nikada nisu dogodile - fenomen kojeg istraživači nazivaju 'lažno sjećanje'.

Ali kako dolazi do tih lažnih uspomena? Prethodne su studije pokazale da spavanje igra ulogu u formiranju lažnih sjećanja, a u nedavnoj maloj studiji istraživači su kao potencijalnog krivca otkrili jedan određeni aspekt sna.

'Sleep spindles' su brze eksplozije aktivnosti mozga tijekom spavanja, prema studiji objavljenoj u prosincu u časopisu Neuropsychologia. Oni se javljaju u jednom od 'lakših' stadija sna, nazvanom Stadij 2, koji je definiran usporenom brzinom otkucaja srca i bez pomicanja očiju.

Kako bi proučili kako mogu igrati ulogu u stvaranju lažnih sjećanja, istraživači su regrutirali 32 odmornih studenata, koji ne piju kofein. Sudionicima su bile prikazane nekoliko riječi - koje su se sve odnosile na istu temu - prije nego što su bili zakačeni na polisomnografski uređaj, koji prati aktivnosti mozga tijekom spavanja.

Sudionici su zatim slučajno dodijeljeni jednoj od dvije skupine: grupi za spavanje ili budnoj grupi. Grupu za spavanje su poslali u sobu s krevetom i zaslonom za zamračivanje, dok je budnoj skupini rečeno da gleda dokumentarac o prirodi ili crtić Mr. Bean. Uređaj polisomnografije zabilježio je aktivnost mozga kako bi se osiguralo da drijemajuća grupa zapravo spava, a ne samo leži u krevetu.

Nakon dodijeljenih 'aktivnosti', svim sudionicima ponovno su prikazane riječi i pitali su ih jesu li prethodno vidjeli te riječi. Neke su riječi bile ponavljanja iz prve sesije, ali neke su bile nove. Štoviše, istraživači su bacili neke riječi "mamac" koje su se odnosile na istu temu, ali prije nisu bile prikazane sudionicima.

Istraživači su otkrili da su studenti koji su drijemali bili vjerojatnije 'zagrizli mamac' riječi i rekli da su već vidjeli te riječi, stvarajući lažne uspomene. Nalazi su bili u skladu s očekivanjima istraživača, koja su predvidjeli na temelju prethodnih studija.

Istraživanje je pokazalo i da je desna strana mozga kod drijemača, bila osjetljivaja na 'mamac' riječi ili lažne uspomene od lijeve. Na primjer, dio sna (sleep spindlers) je mogao promicati riječ 'spavati', govoreći mozgu kako se sjeća toga od prije, jer to ide zajedno s općim jezikom riječi koje je prethodno vidio, kao što su 'krevet', 'san', 'drijemanje'... Ova studija ipak ne daje dovoljno dokaza da bi mogli nesumnjivo reći da desna strana mozga prevladava u stvaranju lažnih uspomena tijekom spavanja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!