Vijesti / Životni stil

NEĆETE VJEROVATI, ali za formu je dovoljno 5 minuta tjelovježbe dnevno

NEĆETE VJEROVATI, ali za formu je dovoljno 5 minuta tjelovježbe dnevno

Znanstvenici sa Sveučilišta Utah kažu da čak i pet minuta rekreacije dnevno poboljšava zdravlje i kondiciju, pomaže nam da bolje spavamo i podiže nam energiju. Jednostavno, svaka minuta fizičkog napora se broji.

Studija objavljena u časopisu Obesity pokazala je da, kada govorimo o apetitu, jednak učinak na njega ima svakodnevno jednosatno vježbanje i ono petominutno.

Znanstvenici su pratili dvije skupine pretilih ispitanika koji su trebali skinuti kilograme. Jedna skupina je vježbala sat vremena dnevno, druga po pet minuta. I kod jednih i kod drugih se apetit smanjio, odnosno i kod jednih i kod drugih je u krvi izmjerena ista razina proteina koji kontrolira apetit.

Možda ste čuli za tzv. Tabata trening koji traje četiri minute, a sadrži vježbe visokog intenziteta i pauze od 10 sekundi. Pokazalo se da ova vrsta treninga ima izuzetne rezultate na kondiciju i snagu.

Evo kako da uvrstite petominutno vježbanje u svakodnevicu: ako gledate film iskoristite TV reklame za vježbanje, vježbajte dok perete zube, hodajte umjesto da se vozite, idite stubama umjesto dizalom.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!