Vijesti / Životni stil

POSLJEDICE SU PREOZBILJNE Evo što alkohol čini jetrima

POSLJEDICE SU PREOZBILJNE Evo što alkohol čini jetrima

Video je objavljen u TV emisiji Dr Drew's Lifechangers u SAD-u. Jedna od blizanki bila je na rubu plača, dok se iz publike čuo neugodan žamor. Glavni cilj bio je uvjeriti blizanke da smanje konzumiranje alkohola. Video u kojem blizankinje promatraju uništenu jetru prenosi Daily Mail.

Jetra u zdravom stanju glatka je i crvenkasto-smeđe boje, dok je ona s cirozom skroz suprotna: gruba i siva te je puna tamnih mrlja od ožiljaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poznati doktor Drew Pinsky, koji je ujedno i voditelj emisije, objašnjavao je izgled jetre: 'U osnovi svaka žena koju sam tretirao, a koja pije kao jedna od vas, ima određeni skupanj alkoholne bolesti jetre', rekao je dr. Pinsky. 'Ne mogu tvrditi da imate cirozu – ne dobije ju svatko, ali brinem se da postoji rizik da obolite od nje.'

Ciroza jetre stanje je u kojem jetra postane puna ožiljaka nakon što trpi dugoročnu štetu. Neizlječiva je, a jednom kad se dobije jetra više ne može raditi pravilno i s vremenom može prestati funkcionirati i bez transplantacije može završiti kobno.

Dr. Drew ističe: 'Ono što se događa je da ne samo da niste više u stanju čistiti toksine iz organizma, već situacija posebno loše djeluje na vaš mozak. Postanete encefalopatični, jer vam i mozak bude oštećen. Vaš imunosustav više ne radi normalno, krv se nakuplja pred jetrom te dobijete varikozne vene u jednjaku. One mogu puknuti, u kojem slučaju možete iskrvariti na smrt u samo nekoliko minuta.', prenosi Daily Mail.

Osim dugogodišnjeg kroničnog konzumiranja alkohola cirozu može izazvati i hepatitis C te pretilost.

Istraživanja potvrđuju kako je za jetru dobra sredozemna prehrana, voće, povrće, zrna, maslinovo ulje, ribe.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!