Vijesti / Sport

veliki intervju

MLADA NADA Osvajačica povijesne medalje za Hrvatsku Iva Gerić (17): 'Želim biti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.'

MLADA NADA Osvajačica povijesne medalje za Hrvatsku Iva Gerić (17): 'Želim biti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.'
Privatna arhiva

Iva se hrvanjem počela baviti u šestom razredu osnovne škole kada je na satu vidjela prezentaciju o tom sportu koji ju je zainteresirao te je otišla na trening, a danas je najbolja u tom sportu u državi te iza sebe ima najuspješniju sezonu dosad.

Najbolja hrvatska hrvačica Iva Gerić dolazi iz Hrženice, malog mjesta kraj Ludbrega, a prošle je godine ispisala hrvatsku hrvačku povijest osvojivši brončanu medalju na kadetskom prvenstvu Europe u talijanskoj Fanezi što je bila prva medalja za žensko hrvanje u povijesti Hrvatske.

Vezana vijest:

Iva Gerić Završetak sezone HRVANJE Iva Gerić proglašena najuspješnijom hrvačicom, Florijan Varović srebrni za HK Ludbreg na božićnom turniru

Zbog toga je zasluženo već druge godine zaredom primila nagradu za najbolju hrvačicu Hrvatske, iako će 18 godina napuniti tek u travnju ove godine, a mi smo pričali o njenim počecima, uspjesima, pripremama za natjecanja te budućim planovima.

'Ove sezone ulazim u juniorsku konkurenciju'

Iva se hrvanjem počela baviti u šestom razredu osnovne škole kada je na satu vidjela prezentaciju o tom sportu koji ju je zainteresirao te je otišla na trening, a danas je najbolja u tom sportu u državi te iza sebe ima najuspješniju sezonu dosad.

- Prošla godina bila mi je posljednja u kadetskoj konkurenciji i europsko prvenstvo mi je bila zadnja prilika za medalju u tom godištu što se konačno i ostvarilo jer mi je prije svaki put nekako pobjegla, ali sad se sve poklopilo i uspjela sam uzeti broncu. Ova sezona bit ću ulazna juniorska kategorija i cilj je da pronađem kategoriju koja mi odgovara, onda ćemo vidjeti, moguće je da dođem do dobrog plasmana, ali ne opterećujem se time posebno ne u toj ulaznoj godini - rekla nam je Iva.

Treninzi na tri mjesta

Iva je učenica 3. razreda Druge gimnazije Varaždin, a uspješno usklađuje svoje školske obaveze i svakodnevne treninge iako trenira na čak tri različita mjesta zbog nedostatka adekvatne dvorane i termina.

Vezana vijest:

Iva Gerić Europsko prvenstvo Ludbrežanka Iva Gerić osvojila prvu žensku europsku medalju u povijesti hrvatskog hrvanja!

Uz to, Iva ima i dva trenera sa kojima radi, a to su Ignac Horvat iz HK 'Ludbreg' te Mađar Zsolt Szatmari kod kojeg putuje na treninge jer kaže kako se u Mađarskoj puno ulaže u hrvanje te tamo može puno učiti i napredovati. Zbog svega toga, raspored joj je natrpan obavezama te ima malo slobodnog vremena.

- Dan mi počinje u pola šest jer putujem autobusom u školu u Varaždin i dolazim nazad u pola dva. Popodne se pokušavam odmoriti i regenerirati kako bi mogla čim bolje odraditi trening, a najteže je u ponedjeljak jer tada idem na trening u mađarsku Nagykaniszu pa moram putovati tamo i natrag. Utorak i srijedu sam u Ludbregu, a četvrtak i petak u Svetom Đurđu. Vikendima sam također u Ludbregu ovisno o terminima. Treninzi mi traju po dva sata, a za školu najčešće učim vikendima - rekla je Iva.

'Prije natjecanja sama sebi stvorim pritisak'

Ova talentirana hrvačica je krajem prošla godine obranila naslov državne prvakinje te je članica hrvatske ženske hrvačke reprezentacije koju vodi Senad Mujagić, a najveći joj je cilj biti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

- Kako sad još nisam punoljetna, nemam pravo ni nastupiti na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre ove godine, ali se nadam da ću ostati zdrava i biti spremna za iduće. Kako bi se kvalificirala, moram biti ili među prvih pet na svijetu godinu prije olimpijske ili moram biti u finalu na dva kvalifikacijska turnira, jednom europskom i jednom svjetskom.

Mlada Iva je priznala kako prije natjecanja uvijek osjeća tremu i pritisak posebno kada joj je protivnica inferiorna jer se tad očekuje pobjeda, a i takve protivnice su uvijek vrlo motivirane pa postoji i veća šansa od ozljede. U svom hrvanju kaže kako najviše mora raditi na tehnici.

- Smatram kako sama sebi stvorim najveći pritisak. Tjedan dana prije natjecanja razmišljam o natjecanju, kako će izgledati, kako ću hrvati, tko će biti u mojoj kategoriji… Sve ja to istražujem i kad dođem tamo na kraju opet imam tremu. Što se tiče mog hrvanja, moram raditi na samoj tehnici jer sam većinom u borbama nadmoćna u snazi i onda kad imam protivnicu koja mi može parirati ja se odmah baziram na tu snagu. Zato moram raditi na tome da kad imam protivnicu koja mi parira, mogu iskoristiti i taj tehnički dio pa da mi je to prednost - objašnjava nam Iva.

'Kad skidam kile, reguliram prehranu i jedem jednom dnevno'

U kadetskoj konkurenciji, nastupala je u kategoriji do 61 kilograma, no u juniorskoj planira ići u kategoriju do 59 kilograma, dok joj je će u seniorskoj najvjerojatnije hrvati u kategoriji do 58 kilograma jer je to olimpijska kategorija.

- Kako sam do sada bila u kategoriji do 61 kilograma, morat ću skinuti tih par kilograma što mi je dosta teško jer imam puno mišićne mase, a to je vrlo teško skidati. Kad sam u tom procesu reguliram prehranu i jedem samo jednom dnevno. To mi nije baš lako jer se teško koncentriram u školi i nervozna sam tako da je tih tjedan dana prije natjecanja bolje da me svi izbjegavaju - kroz šalu nam objašnjava Iva te dodaje kako skidanje kila uvijek pokušava riješiti bez dehidriranja jer ako izbaci vodu, osjeća se slabije na natjecanju.

Iako ga nema mnogo, Iva slobodno vrijeme najradije provodi kod kuće i za razliku od ostalih vršnjaka ne voli mnogo izlaziti, a nakon srednje škole planira upisati policijsku akademiju ili vojsku kako bi uz to mogla nastaviti sa hrvanjem koje joj je ipak u prvom planu. Nakon završetka karijere, Iva planira ostati u hrvanju i završiti i kineziološki fakultet kako bi mogla biti trenerica.

Iako je vrlo mlada, ova skromna, talentirana i ambiciozna djevojka zaista zna što želi, a mi joj želimo da ostvari svoje ciljeve te da imamo još jednu Olimpijku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video