Vijesti / Sport

PK Vidra Varaždin

Nikola Kosec postigao odličan rezultat na prvenstvu za plivače s Downovim sindromom

Nikola Kosec postigao odličan rezultat na prvenstvu za plivače s Downovim sindromom
PK Vidra Varaždin

Nikoli je ovo bilo prvo veliko natjecanje te je bio jedini muški predstavnik.

Na 5. Otvorenom europskom prvenstvu u plivanju i sinkroniziranom plivanju za osobe s Down sindromom koje se održalo od 15. do 22. rujna u Olbi na Sardiniji u Italiji Hrvatsku su predstavljale Lucija Mijolović iz PK Zadar iz Zadra, Petra Vićan i Marija Pinjuh iz PK Natator iz Zagreba te jedini muški predstavnik Nikola Kosec iz PK Vidra iz Varaždina. 

U jakoj medjunarodnoj konkurenciji od 17 zemalja; Argentine, Danske, Estonije, Gibraltara, Velike Britanije, Irske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, USA-e i Italije svi hrvatski predstavnici su se hrabro borili te popravili svoja najbolja vremena, osvojili svaki po dvije medalje te imali čak 4 finala.

Jedini muški predstavnik Nikola Kosec iz PK Vidra Varaždin natjecao se u 5 disciplina.

aa5f4fad1d9799ffc6ac436927e284e8.jpg?v=2

Prvi dan na 50 m leđno s rezultatom 45"07 od ukupno 37 plivača zauzeo je 17 mjesto te je u kategoriji juniora uzeo srebro. Drugi dan na 50 m delfin sa rezultatom 47"72 od 47 plivača zauzeo je 23 mjesto te je bio 4 junior, isti dan plivao je i 100 m leđno gdje je popravio svoje najbolje vrijeme za čak 10 sekundi, ali je bio diskvalificiran zbog trzaja na startu. Nikola je treći dan na 50 m slobodno briljirao sa rezultatom 36"95 zauzevši od 49 plivača 19 mjesto te broncu u kategoriji juniora.

Zadnji 4 natjecateljski dan na 100 m slobodno sa rezultatom 1'27"56 zauzeo je od sveukupno 47 natjecatelja 23 mjesto te 4 mjesto u kategoriji juniora.

- Treba istaknuti kako je Nikoli to prvo veliko natjecanje te kao je u zadnjoj juniorskoj godini pokazao veliki potencijal i prostor za napredak, tako da nam je sada plan poraditi na tehnici plivanja i trčanju kako bi krajem ožujka iduće godine na Trisomygames-olimpijadi za Down sindrom u prvoj godini kao senior ozbiljno konkurirao te plivao u finalu na 50 i 100 m kraul i leđno te trčao na 800 m sa svjetskom klasom - kažu iz PK Vidra.

Iz Plivačkog kluba Vidra zahvaljuju se Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, općini Trnovec te privatnim tvrtkama što su im financijskom potporom omogućili da otputuju na europsko prvenstvo.

- Nadamo se da će Nikola potaknuti i drugu djecu sa teškoćama u razvoju, njihove roditelje, osobe s invaliditetom da se uključe u aktivno bavljenje sportom kao sredstvom rehabiltacije, socijalizacije sa zdravstvenog i društvenog aspekta isto tako molimo lokalnu, regionalnu i državnu samoupravu za daljnju financijski potporu kako bi zajedno izgradili kroz sport ravnopravnu i zdravu zajednicu koja se međusobno potiće i podržava - poručuju iz Kluba.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video