Vijesti / Sport

NOVI IZAZOVI

INTERVJU Koka kreće u novu sezonu protiv Podravke, trener Canjuga i Suzana Furjan o stanju u momčadi i ambicijama

INTERVJU Koka kreće u novu sezonu protiv Podravke, trener Canjuga i Suzana Furjan o stanju u momčadi i ambicijama
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Rukometašice Koke će nakon šest tjedana priprema krenuti u novu prvoligašku sezonu. Promjena u momčadi je bilo, no na klupi je ostao iskusni trener Vladimir Canjuga koji će i ove sezone tražiti pravi 'spoj mladosti i iskustva' u borbi za treće mjesto na tablici.

Pripreme se polako privode kraju i kreće nova sezona Prve hrvatske rukometne lige za žene. Četiri je mjeseca prošlo od zadnjeg ligaškog kola prošle sezone u kojem su 'Kokice' kod kuće pobijedile Zrinjski (29:28), a sad je vrijeme za nove izazove.

Ekipa se, kao i svake godine, malo izmijenila. Janja Tušek se vratila na gol nakon porodiljnog, stigla je i Lena Ljubić koja se ozlijedila, a najveće je pojačanje svakako povratak Ivane Dežić. S druge strane, otišla je jedna od ponajboljih igračica prošle sezone, Terezija Ćurić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo kako bilo, odradile su varaždinske djevojke pripreme pod budnim okom trenera Vladimira Canjuge.

- Pomlađena smo ekipa, došle su sve mlađe cure. U pripremnom period glavni zadatak je bio uigrati ekipu, vidjeti kaj tko što može jer imamo ustaljenu sedmorku. Mlađa ‘garda’ ili srednjoškolke ili studentice će dobivati svakako dobivati minutažu, ali njihov je primarni cilj da se 'kale' kroz drugu ligu - započeo je trener Canjuga.

Jedna od igračica s najdužim stažem u klubu je Suzana Furjan koja je u Koki još od malih nogu.

Pripreme su bile dosta teške, s trenerom Canjugom sam već petu sezonu. Ovo su bile jedne od jačih priprema, nije bilo nešto mnogo slobodnih dana. I dva puta na tjedan trenirale smo u Fitness centru ‘Kinezis’ s trenerima Andrijom Cenićem i Filipom Furjanom koji su odradili vrhunski posao. Bilo je naporno i teško, ali isplatit će se - rekla je Suzana.

Pripremni rezultati šaroliki

U pripremnom su periodu odigrale osam utakmica, od toga su četiri puta pobijedile , jednom remizirale i tri puta izgubile. Zanimljivo je da su sa svakom ekipom (Dugo Selo, Sesvete, Zrinjski, Žalec) igrale dvaput i nikog nisu dva puta pobijedile. 

- Dokazale smo da kad igramo dobro možemo dobiti svakoga, ali da i kad smo loše možemo od svakog izgubiti. Na postavljeni napad smo malo slabije i cijelu sezonu nas mora vući kontra i polukontra - jasna je Furjan.

Kroz pripreme su se za Canjugu iskristalizirale neke stvari i bolje je upoznat sa trenutnim stanjem u momčadi. Zna na koga može i koliko računati i koji bi ga problemi mogli snaći.

- Velika je stvar da smo treću godinu zaredom u vrhu rukometa. Tu sam četiri godine i nijednu godinu nismo imali vanjsku trojku da su dvije godine zaredom odigrale zajedno. Profiliramo igračice i one otiđu u druge gradove gdje su živjele ili su bolje financijske prilike, znate kako to ide. Tu je startna sedmorka plus Marta Jurčić, a mlađe igračice koje moraju ‘pričekati’ i boriti se za mjesto kao što je to bilo u pripremama. Priključili smo par kadetkinja, a ima tu i malo starijih cura od kadetkinja poput Mrazović ili Rogine na vanjskim pozicijama koje čeka lijepa karijera budu li ustrajne u treniranju. - ističe strateg Kokica i podsjeća da slične 'probleme' imaju i ostale ekipe:

- Ako se netko od ovih starijih ozlijedi, teško ćemo se nositi. Dogodilo se kad je Masnić otišla. Ali i ako se nekim ekipama koje nisu ‘top’ ekipa ozlijedi netko iz startne postave, u problemu su. Bio to Zrinjski ili Sesvete ili da sad ne nabrajam, svi bi imali problema.

Mlada igračice često se 'izmjenjuju' i odlaze

Mlada ekipa mijenja se ovisno o odlukama mladih igračica o daljnjem školovanju, dok starije uglavnom odlaze za boljim ponudama ili zbog nekih stvari koje su 'iznad sporta'.

- Sestre Kalaus, Petra Oštarjaš, Dejana Milosavljević, Terezija Ćurić to su cure iz Koke koje su otišle u Podravku ili Lokomotivu. Koka je odskočna daska jer su ti klubovi priča za sebe, kao i u muškom rukometu Zagreb. To nam je samo potvrda da se kod nas kvalitetno radi - ističe trener Koke i dodaje:

Velika je stvar da smo treću godinu zaredom u vrhu rukometa. Tu sam četiri godine i nijednu godinu nismo imali vanjsku trojku da su dvije godine zaredom odigrale zajedno. Profiliramo igračice i one otiđu u druge gradove gdje su živjele ili su bolje financijske prilike, znate kako to ide.

Nakon prošlogodišnjeg trećeg mjesta, i ove je godine cilj napad na vrh tablice.

- Cilj je plasman od trećeg do petog mjesta, ali dolaskom Ivane Dežić ambicije porasle pa bi neki cilj ipak bio to treće mjesto – istaknula je Furjan, dok njezin trener ima nešto drukčije viđenje situacije:

Nećemo se previše ‘mučiti’ ako nećemo biti treći, cilj nam je plasman od trećeg do sedmog mjesta jer su tako nekako raspoređene ekipe. Bjelovar je najveći favorit, ali tu su još Zrinjski, Osijek i mi koji smo otprilike izjednačeni. Ima i solidnih ekipa koje su tek ušle u ligu, primjerice Split ili Sinj. Tri, četiri ekipe od samog će se starta morati boriti za opstanak – objasnio je strateg Koke.

U prvom Kolu na Podravku, drugo kod kuće s Dalmatinkom

U prvom je kolu ždrijeb spojio Koku i Podravku. U nedjelju, 15. rujna. 'Kokice' idu u goste u Koprivnicu. Utakmica protiv 'najgoreg mogućeg protivnika' počinje u 19 sati.

- Nije moglo gore, ali bolje da je na početku nego negdje kroz sredinu lige. Idemo se boriti i pokazati što možemo i što se bolje pripremiti za Dalmatinku - najavljuje Suzana, dok trener Canjuga dodaje:

- Najbolje da se riješimo Podravke odmah na početku. Netko će izgubiti vani, a mi od Podravke. Jedna trening utakmica više da se uigramo i bolje pripremimo za nastavak prvenstva. Ne znači to sad da se idemo predati, ali moramo biti realni.

U drugom kolu igraju protiv Dalmatinke kod kuće. Ta će utakmica biti u subotu, 21. kolovoza u Graberju. No, odmah nakon toga slijedi reprezentativna stanka što nije oduševilo trenera 'Kokica'.

- Reprezentacija igra kvalifikacije za Euro pa je šteta što pauza dolazi tako brzo. Ali vjerujem da će do onda ekipa već biti dobro posložena. Savez pomalo i pretjeruje jer reprezentacija više nije toliko jaka kao što je recimo bila s Penezić, a klubovi nemaju na okupu igračice koje su im važne i na platnom spisku. Od naših djevojaka tu su Mrazović i Domjan koje mogu biti pozvane - završio je Canjuga.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video