Vijesti / Sport

Na današnji dan

PRISJEĆAMO SE Najveći dan u hrvatskoj nogometnoj povijesti, Hrvatska je ušla u finale, a Varaždinci su slavili do jutra

PRISJEĆAMO SE Najveći dan u hrvatskoj nogometnoj povijesti, Hrvatska je ušla u finale, a Varaždinci su slavili do jutra
Varaždinski.hr

Nitko nije spavao te noći varaždinskom Korzu, a fotogalerijom se prisjećamo tog dana kada su Varaždinci disali kao jedno uz padove i uspone na finalni nogometni tron u Rusiji.

Prije točno godinu dana, 11. srpnja 2018., Hrvatska je izborila najveću nogometnu pobjedu u svojoj povijesti. Preko Engleza plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, a junaci pobjede Dalićevih izabranika bili su Perišić i Mandžukić.

Slavlje na Korzu nakon pobjede Hrvatske trajalo je do dugo u noć! Hrvatska - Engleska, slavlje nakon pobjede

Hrvatska pred sobom nije imala lak zadatak – mlada i talentirana engleska reprezentacija povela je u samom početku utakmice preko Trippiera iz slobodnog udarca, a u prvom poluvremenu mogli su 'ući u finale'.

Modrić, Subašić, Lovren i ostali izdržali su engleske napade, a na poluvrijeme se otišlo s prihvatljivim zaostatkom 1:0 . Nastavak je donio drugu Hrvatsku, osjetilo se to od 60. minute, a eruptiralo je pogotkom Perišića u 68. minuti.

Nakon toga Engleska je stala, bila je spremna za poraz i prije isteka 90. minute, ali Hrvatska je bila pametna, strpljiva i čekala pravi trenutak.

Navijači su morali još jednom preživjeti dramatične produžetke, treći put u deset dana, a trideset minuta koje je slijedilo Hrvatska je držala konce igre u svojim nogama te nije dopuštala mladoj engleskoj momčadi da se približi golu.

Minuta 109. – naizgled izgubljena lopta vraćena je glavom u šesnaesterac. Engleska obrana na sekundu je zaboravila na Mandžukića, a on u svom ležernom stilu – kada svi pomisle da je to najlakši posao na svijetu – zakucava iza Jordana Pickforda.

Hrvatski nogometaši trče prema korner zastavici i pred tribinu iza gola Stadiona Lužnjiki. Stotine punih i praznih čaša leti stadionom, igrači se u euforičnom slavlju bacaju i na stranog fotografa kojem se kasnije ispričavaju. Dalić je na klupi svjestan da je još ostalo desetak minuta.

Varaždinci i kiša zajedno za Vatrene! Hrvatska - Engleska, navijači

Nekadašnja Hrvatska možda bi pala pod pritiskom, primila gol za izjednačenje, doživjela žutu minutu. Hrvatska sa Svjetskog prvenstva u Rusiji nije bila takva – kontrolirala je utakmicu do kraja. Svi su čekali 120. minutu da počne najveće nogometno slavlje u povijesti naše države, ali i konačno preskakanje 'Brončanih' iz 1998. godine.

Novi junaci bili su rođeni, finale u Moskvi s velikom Francuskom vraćalo je neke davno zaboravljene uspomene, ali tu se noć nitko nije o tome brinuo. Stotine tisuće ljudi bilo je ili izašlo na ulice hrvatskih gradova, auti su trubili, baklje su se palile.

Nitko nije spavao ni na varaždinskom Korzu, a fotogalerijom se prisjećamo tog dana kada su Varaždinci disali kao jedno uz padove i uspone na finalni nogometni tron u Rusiji.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!