Vijesti / Sport

LEON BENKO

NOGOMETNI PUT VARAŽDINSKOG JUNAKA Od početaka u Varteksu, preko Njemačke, Saudijske Arabije i Kine natrag do Varaždina

NOGOMETNI PUT VARAŽDINSKOG JUNAKA Od početaka u Varteksu, preko Njemačke, Saudijske Arabije i Kine natrag do Varaždina
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Leon Benko prošao je sve mlađe kategorije Varteksa i prve službene seniorske minute za tadašnji Varteks odigrao je pod dirigentskom palicom Miroslava Ćire Blaževića.

Varaždin još uvijek slavi ulazak svojih nogometaša u najviši rang hrvatskog nogometa. Junak pobjede Varaždinaca protiv Šibenčana je svakako Leon Benko. On je unatoč ozljedi, stisnuo zube i u pobjedi od 3-1 postigao dva gola - jedan iz penala drugi iz slobodnjaka.

Vezana vijest:

NK Varaždin - NK Šibenik POBJEDA!!! PRVA LIGA!!! Varaždin pobijedio Šibenik i plasirao se u 1. HNL pred gotovo 10 tisuća navijača!

Sa svojih 35 godina na leđima odveo je Varaždince u 1. HNL, postigavši u 2. HNL čak 21 gol. Od utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca Benko je bio vrlo nervozan, a nakon pobjede protiv Šibenčana pao mu je veliki kamen sa srca, piše 24 sata.

Otkrio ga Ćiro

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kroz prvenstvo smo igrali nekoliko susreta daleko ispod svoje razine. Sami smo si zabili 20 golova. Cijelo vrijeme su Šibenčani imali prednost, mi smo je hvatali i na kraju smo pred predivnim navijačima osvojili titulu. Nadam se da će i u 1. HNL biti od 4000 do 5000 gledatelja na svakoj utakmici jer to Varaždin zaslužuje - rekao je Leon Benko koji je prošao sve mlađe kategorije Varteksa i prve službene seniorske minute za tadašnji Varteks odigrao je pod dirigentskom palicom Miroslava Ćire Blaževića.

U formaciji 3-5-2 Mujanović je igrao desnog, a Benko lijevog bočnog. Tada skoro pa golobradi dvojac cijelo je vrijeme probijao bok od svojih do protivničkih 16 metara. Odlaskom Blaževića tadašnji Varteks preuzeo je srebrni izbornik Vatrenih Zlatko Dalić. Pomlađeni Varteks tada je igrao epsko finale Hrvatskog kupa s Rijekom. U tom finalu Rijeka je osvojila Hrvatski kup zbog gola u gostima, dok je kasnije uslijedio transfer varaždinskog topnika u Nürnberg.

Stavljali mu pijavice na koljeno

U bundesligašu je zbog ozljede, koja se inače liječi tri tjedna, izgubio sedam mjeseci. Liječili su ga alternativnom medicinom – htjeli su mu izvaditi zub, a stavljali su mu pijavice na koljeno.

Njegove sljedeće destinacije bile su Standard iz Liegea, pa Kortrijk, a potom je uslijedio povratak u Hrvatsku, odnosno u Slaven Belupo. Otisnuo se potom na inozemnu avanturu 2012. godine u saudijski Al Faisaly gdje je trener bio izbornik Zlatko Dalić.

Prije sedam godina ponovno se vratio u Hrvatsku, ovaj put u Rijeku. Tamo je ponovno procvao. Od 2012. do 2014. godine u dresu momčadi koje je vodio Matjaž Kek postigao je čak 34 gola u 50 nastupa. Bio najbolji strijelac lige u sezoni 2012./13., a s Riječanima je igrao skupine Europske lige.

S 31 godinom na leđima Benko, kojeg je tadašnji izbornik Niko Kovač zvao u reprezentaciju, ostvario je transfer u kineski Dalian, no na kraju se to nije pokazao kao dobar potez. Na kraju nije putovao u Brazil na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, a nakon 90 dana provedenih u kineskom klubu zatražio je raskid ugovora jer nisu podmirivali dogovorene obveze.

Godine 2014. otišao je u Sarajevo i tamo je osvojio naslov te je bio najbolji strijelac Premijer lige. Uslijedio je odlazak u slovensku Olimpiju kojem je kumovala neugodna situacija. Naime, tadašnji trener Sarajeva Asmir Hurtić suspendirao je njega i četvoricu igrača zbog alkohola prije derbija sa Zrinjskim. Iz Ljubljane je na početku ove sezone stigao u Varaždin i uveo ih u 1. HNL.

- Dužan sam Benku. Odveo nas je majstor u Prvu ligu - rekao je za 24 sata Dario Jertec, kapetan Varaždin. Benkom je bio oduševljen i šibenski trener Borimir Perković.

- Teško je pobijediti momčad koja u svojim redovima ima nogometnog genijalca kao što je Leon Benko – rekao je nakon susreta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video