Vijesti / Sport

KNEGINEČKI STRUČNJAK

JUBILEJ Toplakovih prvih 200 u HNL-u: U Varteksu sam htio pokazati da se može i bez 'love', a zbog Glavine me još uvijek boli srce

JUBILEJ Toplakovih prvih 200 u HNL-u: U Varteksu sam htio pokazati da se može i bez 'love', a zbog Glavine me još uvijek boli srce
Miranda Cikotic/PIXSELL

U svojoj 200. utakmici na klupi nekog kluba u HNL-u Samir Toplak je na čelu zaprešićkog Intera s 3:1 pobijedio Istru 1961. Na najljepši je mogući način okrunio ovaj veliki jubilej te se prisjetio svojih početaka i objasnio svoju dugovječnost na klupi 'Diva iz predgrađa'.

Strateg iz Kneginca još je jednom pokazao zašto je cijenjen kako u Zaprešiću tako i u HNL-u. Nakon što je u svojoj 200. trenerskoj HNL utakmici gubio 0:1 od Istre, njegov je Inter preokrenuo rezultat na 3:1 i otisnuo se od zone ispadanja.

- Bila je to jako bitna utakmica u kojoj smo dominirali. Stvorili smo i veliku prednost za mogući međusobni omjer pa bi tamo trebali izgubiti četiri razlike da nas Istrani prestignu na tablici – započeo je Samir Toplak.

'Nisam tiranin već njegujem normalne ljudske odnose s igračima'

Ovo mu je šesta sezona na klupi zaprešićkog Intera i u tom se klubu odlično snalazi. S Interom je prošao sve - od borbe za prvu ligu do odličnih nastupa protiv najboljih ekipa iz elitnog ranga hrvatskog nogometa, a ove je sezone i u polufinalu Kupa gdje će igrati protiv Rijeke.

- Čvrsto smo na zemlji i ta sedma pozicija možda je i naša realnost jer ne možemo ugroziti klubove koji su ispred nas i ulažu puno više. Dovodimo igrače koje možemo dovesti, svi smo realni i bitan nam je ostanak u ligi. Proizvodimo igrače i prodajemo ih kako bi mogli opstati – objasnio je trener Intera trenutno sedmo mjesto na tablici.

Jedan je od rijetkih trenera kojeg njegovi igrači uvijek dođu pozdraviti nakon postignutog gola. Posebna kemija vlada u svlačionici 'Diva iz predgrađa', nije sve samo na nogometnoj razini.

- S igračima nemam odnos tiranina već čisto ljudski odnos, normalan sam i biram igrače koje dovodim da se karakterno uklapaju u ekipu, da dobijemo atmosferu koja daje rezultat jer ako nismo prava ‘klapa’ onda neće biti ni kvalitetne reakcije na terenu - jasan je trener iz Kneginca.

'Htio sam pokazati ljudima da nije sve u novcu'

A sjetio se i svojih početaka. Preuzeo je kormilo Varteksa u teškim trenutcima akd je klub već počeo naglo padati, a svoj je debi imao protiv Stanka Mršića, trenera koji je rekorder po vođenju klubova u HNL-u - ima 460 odrađenih utakmica.

- Pao sam iz vedra neba i u tom trenutku nisam bio spreman sjesti na klupu. U ono vrijeme kad je trener Jagačić loše krenuo morali smo nešto mijenjati. Ja kao sportski direktor predložio sam Lončarevića Scoriju, a oni su nas odbili jer mi nismo imali novaca. Onda sam rekao da ću ja preuzeti stvar u svoje ruke i da se može i bez love, samo sa srcem. Bila je borbena utakmica s Cibalijom, završila je 1:1, a nakon toga smo do kraja uspjeli odigrati solidnu sezonu i završiti deseti - prisjetio se bivši trener Varteksa.

Nakon Varteksa i Varaždina još je vodio CibalijuZelinuGoricu i Inter koji još uvijek vodi. Pod njegovom su trenerskom palicom bili mnogi dobri igrači, a koji je od njih najbolji nije mogao reći. 

- Moram napomenuti da su u sva tri kluba su bile drugačije stvari. Varteks je bio iznimno potentna ekipa, u Cibaliji su bili svi top igrači i da tu ekipu mogu imati danas borili bi se za naslov. PuljićRugaševićŽuparićKresingerLučićVitaić – tada je to bila vrhunska momčad. Onda sam došao u Inter gdje sam zatekao drugoligašku ekipu i nakon što smo se vratili u prvu ligu odmah smo završili peti. Trenirao sam puno igrača, ali ne mogu reći koji je bio najbolji. Previše je to odličnih dečkiju i nogometaša - pojasnio je HNL jubilarac.

No, sjetio se igrača za kojeg je mislio kako će ostvariti veliku karijeru, ali u tome nije uspio. To je Dominik Glavina (26) koji danas igra u ciparskom prvoligašu Enosis Neon Paralimniju.

- Dominik Glavina je moja velika rana koji je trebao biti igrač za 'lige petice'. Sjećam se kad je Cufréa Barbarića svezao u čvor i zabio gol protiv Dinama, bio je kod mene i u Interu i karijera mu nažalost sad stagnira. Za mene je to pravi igrač i nešto mu treba da napravi iskorak. Srce me boli, ali jedino je u Velenju kasnije Varteksa nešto odigrao, a stvarno me ‘boli srce’ jer sam mislio da će on napraviti veliku karijeru.

Nakon malog pogleda u prošlost, vratio se u sadašnjost. Njegovu momčad nakon reprezentativne stanke čeka ogled na Maksimiru protiv zagrebačkog Dinama u čijim redovima igra donedavni kapetan Intera, Komnen Andrić.

- Čeka nas europski Dinamo koji je vrlo vjerojatno novi prvak Hrvatske, neki igrači će napuniti baterije u reprezentativnoj stanci i očekujem dobru prezentaciju svoje momčadi. Bitno je da budemo hrabri i konkurentni. Postoji zakon velikih brojeva gdje svatko od nas razmišlja da se može dogoditi loš dan Dinama, vodili smo zadnji put na Maksimiru 3:1 i 4:2, ali nismo to uspjeli zadržati do kraja. Sad je i naš Andrić kod njih, ali ako ga netko zna neutralizirati to smo onda mi – rekao je Toplak.

'Nadam se da će Varaždin do kraja sezone preskočiti Šibenik'

Trener Intera prati i Varaždin na njihovom putu prema elitnom rangu hrvatskog nogometa. Na klupi varaždinskog drugoligaša sad je baš Branko Karačić koji je Toplaka i Varteks izbacio iz polufinala Kupa (0-2) na klupi Šibenika u onoj famoznoj utakmici kad su domaći nogometaši skoro sat vremena imali igrača više pa na kraju izgubili.

- Nakon pobjede i tri boda protiv Dugopolja, sve su mogućnosti otvorene. Nadam se da će i preskočiti Šibenik do kraja sezone, mislim da će to gostovanje Šibenčana u Varaždinu biti ključno. Karačić je iskusni trener kakav je trebao Varaždinu i koliko ga znam pokazao je da zna igrati na rezultat i protiv BSK-a doma i protiv Dugopolja te je sigurno da će varaždinskom drugoligašu donijeti novu dimenziju u igri - osvrnuo se Toplak na Karačićevu momčad i dodao:

- U slučaju mogućih kvalifikacija bit će jako teško. U ovom trenutku Istra je dobra momčad i velika je razlika između njih i bilo koga iz druge lige te će svakome biti teško igrati protiv njih – zaključio je strateg ‘diva iz predgrađa’.

Skromni Toplak odradio je svojih prvih 200 utakmica na klupi HNL-a, a tko zna koliko će još utakmica odraditi. U Zaprešiću radi najbolje što može s trenutnim kadrom, a u budućnosti - vidjet ćemo. Možda ćemo kroz nekoliko godina pisati o tome kako je Samir Toplak svrgnuo Stanka Mršića s liste trenera s najviše nastupa u HNL-u, a pitanje je na klupi kojeg kluba.

Bilo kako bilo, kneginečki jubilarac i dalje skromno i tiho radi, a kako mu je rad i upornost donio dobre rezultate s Interom, može i donijeti trenerski angažman u nekom jačem inozemnom klubu. No, prije svega, Samiru čestitke na prvih 200, a za dalje sretno i, što bude!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video