Vijesti / Sport

'TANAC' O DINAMU I BENFICI

Ivanković o šansama Dinama: 'Uz strast, zajedništvo i fanatizam, može se napraviti iskorak'

Ivanković o šansama Dinama: 'Uz strast, zajedništvo i fanatizam, može se napraviti iskorak'
Goran Stanzl/Pixsell; Ivo Čagalj/Pixsell

Tanac za kruh trenutno zarađuje u najvećem iranskom klubu Persepolisu, a ove zime njegova je momčad snažnija za jednog napadača koji je stigao upravo s Maksimira - Marija Budimira.

Utakmica sezone, utakmica godine pa čak i utakmica stoljeća. Sve to opisi su koji su u medijima krasili mnoge europske utakmice hrvatskog prvaka tijekom aktualne sezone 2018./2019., no ona današnja, kad će Dinamo odmjeriti snage protiv portugalskog diva Benfice, možda i više nego ijedna dosad, doista zaslužuje takve epitete.

Ne samo da je Dinamo nakon 49 godina prošao u nokaut fazu europskog natjecanja, što je uspjeh koje su sanjale brojne snažne, po imenima i jače i perspektivnije generacije Dinama, Bjeličini momci tu fazu su i prošli i sada imaju priliku ispisati još jednu stranicu povijesti.

Ne samo da se radi o portugalskom velikanu koji se u kompetitivnoj Primeiri svake godine hrva za naslov sa snažnim rivalima Portom, Bragom i Sportingom, ne samo da je taj velikan dvostruki osvajač Lige prvaka s početka 60-ih godina, radi se i o klubu koji je najefikasniji u povijesti natjecanja u kojem će danas s Dinamom po prvi put odmjeriti snage.

Benfica je naime, otkako je Kup UEFA promijenio naziv u Europska liga, ostvarila najviše pobjeda (20) i postigla najviše pogodaka od te 2009. godine. Radi se o natjecanju koje Portugalcima izuzetno leži i posljednje desetljeće u njemu predstavljaju jednu od najvećih konstanti, uz bok španjolskoj Sevilli. Razlika je u tome što se Sevilla dokopala naslova, njih nekoliko, a Benfica nije. Zašto? Za odgovor na to pitanje vidi više o Guttmanovom prokletstvu, iako sigurno već znate osnove tog mita koji neodoljivo ukazuje na to da se u slučaju najvećeg portugalskog kluba stvarno radi o kakvom vračanju, crnoj magiji ili slično…

Radi se također i o klubu koji je prošlog vikenda u domaćem prvenstvu u gostima svladao Porto i preuzeo vrh ljestvice, te o klubu koji je prije mjesec dana Nacionalu utrpao nevjerojatnih 10 komada. Zbog svega navedenog mnogi će reći kako je gotovo iluzorno očekivati da bi Dinamo mogao izbaciti Benficu, no jedno je sigurno – modrima nadu u uspjeh nitko ne može oduzeti, posebice kad igraju ovako kako igraju ove sezone.

S tim se slaže i bivši trener Dinama Branko Ivanković. Tanac za kruh trenutno zarađuje u najvećem iranskom klubu Persepolisu, a ove zime njegova je momčad snažnija za jednog napadača koji je stigao upravo s Maksimira - Marija Budimira

- Budimira sam doveo jer mi je bio potreban igrač te konstitucije, igrač koji se snalazi u 16 metara. Poput Dinama, i mi smo u 95 posto utakmica favoriti pa mi je trebao napadač sa sposobnošću da realizira situacije u 16-ercu koje mu suigrači pripreme. Tek je stigao, treba upoznati klub, momčad, suigrače, spoznati pritisak koji je ogroman, no kad to razdoblje prođe, uvjeren sam da će nam biti od velike koristi - rekao nam je Branko telefonskim putem iz dalekog Irana.  

Kaže Ivanković da kupuje samo provjereno, te da mu je modra struka, unatoč tomu što Budimir nije bio standardan u Dinamu, o njemu rekla sve najbolje. Kako uopće ne biti na top razini kad radiš pod staloženim taktičarom kao što je Bjelica? Njegov obol ovoj momčadi, kaže Tanac, teško je opisati riječima. 

- Smatram da je presudno bilo to što je Bjelica došao na mjesto trenera Dinama nekoliko kola prije kraja prošle sezone. U tom vremenu je uspio analizirati situaciju, vidjeti koji profil igrača mu nedostaje i procijeniti na koji način najbolje koncipirati svoju momčad. U toj selekciji napravio je sjajan posao i to je bio prvi i najvažniji korak. Drugi korak je bio taj što je Bjelica uspio složiti momčad. Momčad je najvažnija i ni jedan pojedinac ne može biti ispred momčadi.

Svi za jednoga - jedan za sve, način je koji od početka sezone vlada u modroj svlačionici, a Ivanković kaže kako igrači zaslužuju sav respekt jer su podređeni jedni drugima. 

- I sami vidite, nema tu nekih zvijezda. Ima igrača koji odskaču svojim potencijalom i kvalitetom, i koji bi trebali biti zvijezde. Naravno, svaki klub mora imati takve igrače, ali kad su oni podređeni momčadi kao u Dinamu, onda dolazi do rezultata i to je jasno vidljivo na primjeru modrih ove sezone. Dečki su kliknuli i jednostavno su nezaustavljivi.

U svemu će istaknuti i ulogu uspjeha Hrvatske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

- Mislim da je naš rezultat na SP-u bio vrlo važan, jer se pokazalo da i manje momčadi mogu napraviti grandiozne rezultate, bez obzira na sve zvijezde koje mi doista imamo u reprezentativnoj svlačionici. To je putokaz da se uz strast, zajedništvo i fanatizam može napraviti iskorak u rezultatskom smislu, to nam je pokazala reprezentacija u Rusiji, to nam je pokazao i Dinamo. 

A kako komentira zimska pojačanja Dinama? 

- Čitao sam da su Atiemwen i Andrić odlični igrači, ali iskreno, nisam ih imao prilike gledati. Činjenica da je Atiemwen, koji je imao sjajnu polusezonu u Gorici, šest mjeseci bio u HNL-u, da je bio pod radarom struke, pa s njime nisu mogli pogriješiti. Mislim da je to jako pametan potez, suprotno situacijama kad se dovode pojačanja iz inozemstva gdje vi kupujete mačka u vreći.

Ivanković je i sam osjetio slast velikog uspjeha na maksimirskoj klupi. Branko je vodio modre do jedne od najvećih pobjeda u ovom stoljeću. Bilo je to u uzvratnoj utakmici playoffa tadašnjeg Kupa UEFA, a nakon 0:1 poraza u Zagrebu. Pred 40.000 gledatelja u Amsterdam Areni, deklasiran je slavni Ajax i izboren plasman u Ligu UEFA.

- Teško je raditi usporedbe u dvije momčadi koje dijeli vremenski period od 10 godina. Činjenica je da je i moja ekipa tada bila sjajna momčad. Modrić je bio tek zvijezda u nastavku, Mandžukić je te jeseni tek došao u Dinamo pa je presudio Ajaxu, puno stvari nam se poklopilo i došli smo do rezultata, isto kao i s ovom generacijom. Kad je momčad jedinstvena, kad su svi podređeni istom cilju, može se daleko. Imali smo i mi sjajnih partija tada, posebno smo dobro odigrali utakmicu s Baselom koja je završila 0:0, ali nismo prošli grupu. Ovaj Dinamo je napravio korak više i jako mi je drago zbog toga"

Kako igrati protiv velike Benfice? 

- Vjerujem da Bjelica najbolje zna mogućnosti svoje momčadi. Čitao sam dosta njegovih izjava i sviđa mi se što gleda samo kako će se Dinamo postaviti i kako će reagirati, bez obzira tko stajao na drugoj strani terena. Kao velik klub, Dinamo i treba igrati prepoznatljivo, ali i raznovrsno. Ova momčad se minimalno adaptira protivniku i to joj je najveća prednost. Kako igrati? Mislim da treba biti jedna kombinacija visokog presinga na zadnji red i bloka na sredini terena jer visoki presing je nemoguće igrati 90 minuta, ne samo Dinamu, već bilo kojoj momčadi na svijetu. Uz sve će biti potrebno i malo sreće da se situacije koje se stvore realiziraju, ali Dinamo je pokazao da to odlično radi, i nadam se da će tako biti i ovoga puta. 

Za kraj, Ivanković nam je otkrio i što priželjkuje na klupi Persepolisa, rekordera iranske lige s osam naslova prvaka i prošlosezonskog finalista azijske Lige prvaka. U posljednje dvije godine u prvenstvu su nedodirljivi, a Ivanković se nada kako će se tradicija nastaviti.

- Persopolis je veliki klub. Svjestan sam da navijači svake godine očekuju sve više i više. Prije početka prvenstva sam si zadao neke ciljeve, a to je da u svim natjecanjima u kojima nastupamo budemo konkurentni do kraja. Borba za što više trofeja, osvajanje prvenstva i Kupa su imperativ, a želimo igrati i što atraktivniji nogomet, jer Persepolis je ovdje toliko velik klub da se to jednostavno uvijek očekuje. Ove godine smo već osvojili Superkup, igrali smo finale Lige prvaka, u polufinalu smo iranskog kupa i borimo se za naslov prvaka. Ja želim osvojiti tri trofeja, Superkup već imamo, želja je osvojiti i prvenstvo i Kup. Kad bismo napravili korak dalje i osvojili i Ligu prvaka, nitko sretniji od mene.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video