Vijesti / Sport

Oproštaj velikana

OPROŠTAJ CRO COPA Mirko Filipović završio karijeru zbog zdravstvenih problema

OPROŠTAJ CRO COPA Mirko Filipović završio karijeru zbog zdravstvenih problema
Igor Kralj/PIXSELL

Mirko je šokirao sportsku javnost detaljima svojih zdravstvenih problema, a nakon toga se odlučio zahvaliti navijačima putem Facebooka. Na početku karijere, high-kick je nastavio usavršavati u Karate klubu Varaždin, kamo ga je odvela sudbina ratnog prognanika.

Mirko Filipović jučer navečer poručio je kako prekida svoju karijeru. Razlog je zdravstvene prirode, a Mirko je otkrio i kako je u ponedjeljak imao moždani udar. 

Mirko je šokirao sportsku javnost detaljima svojih zdravstvenih problema, a nakon toga se odlučio zahvaliti navijačima putem Facebooka.

Prvo je objavio fotografiju s porukom 'A sad adio...', a nakon toga napisao je i objavu gdje je još jednom detaljno opisao stravični ponedjeljak, a potom se zahvalio navijačima. 

- Dragi prijatelji, vjerujem da već manje više svi znate da je moja zadnja borba bila i posljednja u mojoj karijeri! To sam više puta govorio i opet se vraćao u borbe jer je to bilo jače od mene ali ovo sada je konačno zbogom! U ponedjeljak sam na jutarnjem treningu tijekom jedne vježbe doživio puknuće vene u vratu i imao izljev krvi u mozak odnosno moždani udar! Odmah sam hospitaliziran a imao sam i jako puno sreće u svemu tome jer sam mogao u boljoj varijanti ostati mrtav na licu mjesta, a u goroj paraliziran i izdeformiran. Moždani udar je posljedica ozljede na treningu i nema veze s borbama kako će neki sigurno zaključiti. Danas sam izašao iz KB Dubrava i želim se zahvaliti osoblju neurologije, a posebno dr.Bašiću na tretmanu i terapijama.

- Srećom nemam nikakvih vidljivih posljedica iako moždani udari jako često paraliziraju i deformiraju i tijelo i lice.ja sam to srećom izbjegao i nadam se da će tako i ostati.sada me čeka faza oporavka koja bi trebala trajati oko 3 mjeseca a do tada samo mirovanje i lijekovi ali proći će i to. Zahvaljujem se svima koji su me pratili i podržavali tijekom moje 22 godišnje karijere. Imao sam zaista jako dugu i bogatu karijeru i napuštam borilački sport,i MMA i K-1 sretan i ispunjen. Hvala svima koji ste bili uz mene i u pobjedama i u porazima jer sve je to život,i usponi i padovi! - poručio je Mirko.

Početak karijere i život u Varaždinu i Ludbregu

Bio je prvak države u teškoj kategoriji u amaterskom boksu i to znanje u boksu kasnije će se ispostaviti kao jedan od ključnih faktora uspjeha. Naravno, uz patentirani udarac lijevom nogom u glavu koji je toliko izvježbao da ga može izvoditi žmirećki. I poput Robbena koji uvijek ide lijevo, Cro Copovi protivnici znali su da će potegnuti taj lijevi high kick, ali nije im to pomoglo, piše 24 sata.

A high-kick je nastavio usavršavati i u Karate klubu Varaždin, kamo ga je odvela sudbina ratnog prognanika.

- Mene je rat zatekao na kraju drugog razreda srednje škole pa sam treći razred upisao u Varaždinu. Živio sam u Ludbregu, kod obitelji Varga, kod doista divnih ljudi, a svakodnevno sam putovao u školu u Varaždin i tamo ostajao i na večernjem treningu. Imao sam izbor ili karate ili boks pa sam zato otišao u Karate klub Varaždin jer je ipak bliži kikboksu pa sam mogao usavršavati svoje nožne udarce. Inače, bio je to klub pokojnog Marijana Mlinarića, bivšeg ministra unutarnjih poslova – rekao je Mirko prije dvije godine.

Bez obzira na to što je bio odvojen od obiteljskog doma u Privlaci, tih varaždinsko-ludbreških dana vrlo se rado sjeća.

- To mi je bilo najljepše razdoblje u životu, a posebno mi je u uspomeni ostao taj treći razred srednje škole. No tada sam pomalo postao i vuk samotnjak jer, dok bi drugi dečki nakon škole nastavili druženje, ja bih otišao u dvoranu trenirati. A u Ludbreg sam išao vlakom svaki dan u 23.05 pri čemu sam ga na kolodvoru znao sam čekati i po sat vremena. Četvrti razred srednje škole ponovo sam pohađao u Vinkovcima, a potom sam otišao u vojsku – rekao je 2017. Cro Cop.

Ostatak karijere je iz današnje perspektive legendaran. Borio se s najvećima i postao jedan od njih.

Karijeru završava s 38 pobjeda, 11 poraza i dva remija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video