Vijesti / Sport

SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

ENES GARIBOVIĆ Uspješan student FER-a i vrhunski karatist: 'Sljedeći cilj je plasman na Olimpijske igre u Tokiju'

ENES GARIBOVIĆ Uspješan student FER-a i vrhunski karatist: 'Sljedeći cilj je plasman na Olimpijske igre u Tokiju'
Facebook

Čelična volja, trud i upornost - tri su to riječi koje najbolje opisuju mladog Varaždinca Enesa Garibovića, srebrnog karatista svijeta i budućeg inženjera s FER-a.

Varaždinski karatist Enes Garibović izgubio je u finalnom susretu Svjetske karate lige koji se održao početkom prosinca 2018. u Šangaju. Bolji je od njega bio Ukrajinac Stanislav Horuna rezultatom 4-0.

U karateu velik dio bodovanja ovisi o subjektivnom dojmu sudaca - spominjalo se nekoliko dvojbenih odluka, ali Enes u pravom sportskom duhu ne proziva suce.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ima svakakvih odluka - pravednih, nepravednih, ali što je tu je. Žao mi je zbog nekih dvojbenih, ali daleko od toga da su suci odlučili susret. I srebro je veliko odličje - započeo je Garibović. 

Student je završne godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a uz dva treninga na dan, posebnu prehranu i putovanja na natjecanja morao se u velikom dijelu odreći onih 'zabavnih čari' studiranja.

- Sve je stvar organizacije. Fali mi vremena za sebe, ali sam sam izabrao takav put. Bez podrške obitelji i prijatelja ovo ne bih mogao, a također zahvaljujem i profesorima na fakultetu koji mi izlaze u susret. Kad je neko natjecanje ili zadnja faza priprema mogu s njima dogovoriti neko pomicanje rokova ili način rješavanja problema i za to im još jednom hvala - objašnjava varaždinski karatist.

Prošle je godine osim srebra u Šangaju, osvojio i pojedinačno srebro na Mediteranskim igrama. Drugi put zaredom osvojio je i 'Super 8', turnir najbolje osmorice na koji se dolazi samo pozivnicom organizatora.

Od turnira može zaraditi 'za kavicu'

Svaka zarađena kuna dobro mu dođe, ali daleko je to od onih svota kakve se spominju u sportovima poput nogometa ili košarke.

- Sve je to lijepo dok si student. Sam sam pa mogu super živjeti, ali jednom kad ću krenuti u neki obiteljski život to neće biti dovoljno. Većina karatista su poluprofesionalci i daleko od zarade poznatijih svjetskih sportaša. Primjerice, za srebro na turniru osvojio sam 200 eura što bi u usporedbi sa zaradom nekog nogometaša bila jedna 'kavica' - našalio se Garibović.

Hrvatski karate savez jedan je od onih koji u Republici Hrvatskoj funkcioniraju na respektabilnoj razini, a samim time i Enesu olakšavaju koliko mogu. 

- Savezi i Olimpijski odbor financiraju nam sva putovanja, natjecanja i dnevnice pa se ne mogu požaliti na uvjete rada. Uvijek se trude omogućiti nam sve, a prostora za napredak uvijek ima.

'Posla će u mojoj struci biti, želim se još neko vrijeme posvetiti karateu'

Sljedeće bi zime mogao diplomirati, ali teško će uskladiti posao sa sportskim obavezama.

- Neću biti vječno mlad pa bi se zato sad volio što više posvetiti karateu. Ako sve bude išlo po planu, kroz nekih godinu dana trebao bih diplomirati. Ako se bude našao poslodavac koji će imati razumijevanja za moje sportske obaveze, naravno da ću raditi, ali postoji mogućnost da se ne zaposlim već u potpunosti posvetim karateu - ističe karatist FER-ovac.

A sve je počelo još od malih nogu. Imao je odličnu genetsku podlogu tate Esada koji ga je vodio na razne sportove, ali odmalena ga je vodila ljubav prema karateu.

- Kao klinac sam gledao Brucea Leeja i Jackieja Chana, a i od tate sam očito 'preuzeo' ljubav prema karateu. On me vodio na sve sportove - trenirao sam nogomet u Varteksu, tenis, skijaško trčanje, ali ipak sam se odlučio za karate. I već sam 2005. bio državni prvak, a trenirao sam tek dvije godine - prisjetio se Garibović.

Sljedeći cilj je plasman na Olimpijske igre

Iako mnogima smatraju kako karate nije opasan poput ostalih borilačkih vještina, Enes ističe da se u mnogim trenutcima na njihovim turnirima uključuje medicinsko osoblje. Razbijene arkade i posjekotine česta su pojava, ali znalo je biti i težih ozljeda. 

U takvim slučajevima diskvalificira se udarač, odnosno nokaut nije dopušten. Varaždinski karatist još se nije susreo s takvim problemima, pa može još jače krenuti prema svojem cilju.

- Dođe vrijeme u kojem trebam malo odmora od karatea, ali nikad nisam želio odustati. Nasreću nisam imao većih problema s ozljedama, a sljedeći cilj je plasman na Olimpijske igre u Tokijo - jasan je Enes.

Još je dvadesetak kvalifikacijskih turnira do OI u Japanu, a ako ne uspije ostvariti plasman preko turnira, Garibović se nada kako će uspjeti napraviti pomak do TOP5 čime bi također osigurao nastup u Tokiju.

- Možda će zvučati glupo, ali lakše će biti napraviti nešto na Olimpijskim igrama nego ih izboriti. U TOP50 smo svi poprilično izjednačeni, zato bi plasmanom u Tokio napravio veliki posao - zaključio je Enes. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!