Vijesti / Sport

KOŠARKA

PODRAVSKI 'EL CLASICO' U petak novi podravski derbi, pet godina nakon 'najvećeg'

PODRAVSKI 'EL CLASICO' U petak novi podravski derbi, pet godina nakon 'najvećeg'
Neven Jerbić

Za one koji ne prate previše sport, u 'moru' raznih 'el Clasica', samo je jedan 'Podravski el Clasico', gdje se sastaju klubovi iz dvaju mjesta u kojima je ipak košarka sport broj 1.

El Clásico je popularni naziv za nogometni derbi Reala i Barcelone. Derby utakmice (to ga dođe kao engleski termin) susreti su između dva kluba između kojih postoji veliki rivalitet.

Upravo tako nešto razvilo se između dva kluba sa sjevera Hrvatske koji dominiraju košarkaškom scenom proteklih sedam-osam godina. Ludbreški Grafičar i Podravac iz Virja pred novim su, kako ga je nazvao, prvi sportski operativac Ludbrežana Siniša Beser 'Podravskim el Clásicom'. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U pravom smislu on je zaživio u sezoni 2013/2014 kada je Grafičar osvojio naslov prvaka. Tada je odlučujuća utakmica igrana u virjanskoj 'Areni'. Utakmicu je gledalo oko 500 ljubitelja košarke, što su fine brojke i za Premier ligu.

Čak tri autobusa krenula su s  navijačima iz Ludbrega (riječ je o košarci?!). Utakmica je izravno prenošena na Radio Ludbregu, a piscu ovih redaka u 'suslavlju' na komentatorskoj poziciji pridružio se legendarni županijski košarkaš, 'dobri duh' ludbreškog sporta, Igor Dijanošić.

U ludbreškim autobusima u tih četrdesetak kilometara između ova dva mjesta stvorena je zahvaljujući 'vatrenoj vodi' sjajna atmosfera. Bilo je unutra bivših košarkaša, ljubitelja sporta, djevojaka i supruga sportaša. I svi oni stigli su u 'najkošarkaškije' selo u Hrvatskoj. Epitet s kojim su se pravilno podičili u Virju, pa imali su košarkaške prvoligaše u muškoj i ženskoj kategoriji. Na punim tribinama viđen je čak i legendarni Damir Voloder koji je pristigao iz Osijeka.

 

Legendarni košarkaš Goran Križanić rekao je u šali da ne mogu svi najbolji igrači Podravca na parket jer petorka mora biti težine do 600 kg, koliko može težiti jedan lift. Da, ekipa domaćina imala je uvijek nekoliko  punašnijih igrača, no oni su to svojim iskustvom i znanjem nivelirali.

I tako u tom povijesnom ogledu pobijedili su Ludbrežani predvođeni nedavnim slavljenikom Draženom Cesarom na klupi (op. a. čestitke za nedavni jubilarni 50. rođendan). Povratak u Ludbreg, nekoliko krugova po Gradu, a onda uljuđena proslava u kafiću na tržnici. Onako, do prekosutra.

Osigurane su bile kvalifikacije za A1 ligu u kojima je Hrvatska upoznala Ludbreg kao košarkaško središte. Pred nama je novi derbi, koji će se igrati u Ludbregu u petak 30. studenog u 20,00 sati.

U tih pet godina otkad je odigrana ova povijesna utakmica dosta su se ekipe promijenile, a za njima je i prošle sezone igranje u A1 ligi gdje su im suparnici bili i snažne ekipe poznatih imena  poput Kvarnera, Gorice, Kaštela, prije i Škrljeva. I da je bilo samo malo više sluha, ali i nažalost i punijeg igračkog bazena iz kojeg ta dva kluba crpe igrače, moglo se igrati i u najvišem rangu hrvatske košarke.

Ovu bitnu utakmicu , koja to svakako i jest , karakterizira da je Podravac ipak favorit. Osim Šipraka koji je bio stožerni igrač Podravca desetak godina, nije bilo nekih preinaka u sastavu gostiju. Tu je i dalje bjelovarska kolonija. 

Kod Ludbrežana nema više u odnosu na prošlu sezone braće 'Mareka', Matije i Marija 'Velikog Mede' Novaka, Štefana, a Poljak je zaključio karijeru. Gosti su prvi bez poraza , dok drugoplasirani Grafičar ima samo jedan nakon šest kola, onaj startni protiv Koprivnice koja je osvježenje prvenstva s rutinerima Beljakom, Jančijevim te mladim Balaškom.

Poziv za sve zaljubljenike košarke na utakmicu je otvoren, ulaz je besplatan, zabava i uzbuđenje zagarantirani. Podravski el Clásico, Grafičar- Podravac, više od igre!

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video