Vijesti / Sport

NAKON PORAZA

Dalić otkrio kako se osjeća pa dodao: 'Ako sada počnu sumnje u nas...'

Dalić otkrio kako se osjeća pa dodao: 'Ako sada počnu sumnje u nas...'
Igor Kralj/PIXSELL

'Ne smijemo pasti, nije ovo tragedija, vratit ćemo se, dignut ćemo se, bit ćemo pravi. Doći će nam i neki igrači koji su izostali, pa i neki drugi, tako da ćemo i s te strane biti bolji', rekao je Zlatko Dalić.

'Bolje jednom izgubiti sa 6:0, nego šest puta s 1:0', kultna je izjava Vujadina Boškova koja nakon potopa u Elcheu i nas može koliko-toliko utješiti.

Doživjeli smo bolno otrežnjenje nakon fenomenalnih nastupa na SP-u, morali smo dobro trljati oči gledajući rezultat 6:0, no kako je izbornik Dalić poručio poslije utakmice: 'Doživjeli smo velik udarac, pregaženi smo, ali nećemo imati koristi od očajavanja i defetizma. Sad moramo učiniti sve da vratimo one igre sa SP-a'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dalić se javio jučer ujutro, negdje oko 10 sati, umornoga glasa.

Ovo me jako boli

- Nisam uopće spavao, nisam mogao. Teško mi je sad, ovo je poraz koji baš boli - poručio je Dalić te dodao:

- Znam što je pred nama, mnogo posla, treba nam sedam mjeseci rada. Znao sam što sam govorio, nisam pričao napamet. Ali nema opravdanja, čestitke Španjolcima, razbili su nas - rekao je Dalić te poručio:

- Ne smijemo pasti, nije ovo tragedija, vratit ćemo se, dignut ćemo se, bit ćemo pravi. Doći će nam i neki igrači koji su izostali, pa i neki drugi, tako da ćemo i s te strane biti bolji.

Navijači su komentirali da smo skinuli gaće, da se nismo borili dovoljno, a kamoli išta drugo.

- Ne bih se baš do kraja s tim složio, nije da se nismo borili. Ali, nismo bili energetski pravi, nismo bili napaljeni kao Španjolci, pogodile su se još neke loše stvari i ispalo je kako je ispalo. Iz prva tri udarca primili smo tri gola, teško je bilo igračima motivirati se sto posto nakon toga - poručio je Dalić.

Ova je utakmica u Elcheu nesumnjivo mrlja generacija jer Modrić i društvo upisali su najveći poraz u povijesti reprezentacije, ali, kako je to kapetan priznao, “olako su rasprodali ugled zarađen na SP-u”. Činjenica je da su naši reprezentativci zbog dugog ostanka na SP-u poslije ušli u sezonu, da neki još nisu ni približno na najvišem natjecateljskom nivou, no momčad prepuna zvijezda iz Reala, Barcelone, Intera, Chelsea nije si smjela dopustiti takav raspad sistema.

Poraz 0:6 izgleda grozno, nije se smio dogoditi na takav način, ali ima u njemu i olakotnih stvari za izbornika i igrače. Prije svega, u odnosu na Rusiju bili smo bez četvorice igrača u zadnjoj liniji – na golu bez Subašića, na stoperskom mjestu bez Lovrena, na bekovima bez Strinića i Vrsaljka (izašao u 20. minuti, kod rezultata 0:0). Takav hendikep teško bi nadoknadila bilo koja reprezentacija svijeta. Dalić nema luksuz kao Španjolci, Brazilci, Francuzi, koji imaju 30-40 vrhunskih igrača.

I u napadačkom dijelu morao je Dalić u Elcheu puno kombinirati, pokušavao je nadoknaditi izostanke Ante Rebića i Andreja Kramarića.

Dalić se prekombinirao

Doduše, u Elcheu se Dalić – možda i malo prekombinirao. Hrvatski izbornik pokušao je posjed lopte iskontrolirati dodatnim veznjakom (Kovačić) na krilnoj poziciji, dok je ozlijeđenog Vrsaljka u ranoj fazi utakmice na desnom boku zamijenio – Markom Rogom. A nakon šoka u Elcheu takva ideja izborniku Daliću vjerojatno više neće pasti na pamet.

Morat će pronaći zamjenu za sklonog ozljedama Vrsaljka ili u Tinu Jedvaju ili u nekom drugom igraču koji je već igrao na toj poziciji.

Jesu li neki igrači koji su dobili priliku ući u prvih 11 razočarali izbornika?

- Nije to prilika, ne možemo govoriti o njima, to je više bila neprilika nego prilika. Neću nikome suditi po ovoj utakmici.

Što ste kazali igračima nakon utakmice u svlačionici?

- Nema mnogo priče, oni su svega svjesni. Najgore je analizirati nakon utakmice dok su glave vruće. Čut ćemo se za nekoliko dana kada analiziram utakmicu. Znaju što su napravili u ovom susretu, nema potrebe dizati bio kakve negativne tenzije ili govoriti loše stvari. Neću to, nije moj stil. Neću nikoga prozivati ni kažnjavati ikoga - poručio je izbornik.

Jesu li vas Španjolci nečim iznenadili?

- Igrali su što uvijek igraju. Dok smo mi bili dobri, ništa nisu mogli, a oni nisu puknuli po golu, bilo je vrhunski s naše strane. Potom su me iznenadili naši igrači jer smo se raspali. U poluvremenu ih nisam uspio motivirati.

Brine li izbornika što nekoliko posljednjih utakmica primamo dosta golova iz prekida.

- Da, primamo golove glavom, nismo u pravoj formi. Rekao sam da smo dosta pali. Moraju shvatiti i oni i ja, ako nismo sto posto, ne ide. Nema laganice zato što smo svjetski doprvaci, naprotiv, sada trebamo igrati još jače jer su svi nabrijani na nas.

Neki očito ni fizički nisu fit.

- Da, to je problem, iako je bilo trčanja, samo što su se neki ubili od trčanja nizašto. Nisu stajali po terenu i šetali.

Bojite li se možda nekih negativnih posljedica ovog rezultata, kod nas malo treba da počnu sumnje u momčad.

- Ako počinju sumnje u ekipu koja je viceprvak svijeta, onda – svaka nam čast. Ali, neće se to dogoditi, mi smo i dalje svjetski doprvaci, i dalje možemo nastaviti pobjeđivati kao prije. Samo nam treba vremena da posložimo neke nove stvari - zaključio je izbornik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video