Vijesti / Sport

U NEDJELJU, 16. RUJNA

VŽ POLUMARATON Polaznici 'Špoljara' će trkačima po ulasku u cilj dijeliti medalje koje su sami izradili

VŽ POLUMARATON Polaznici 'Špoljara' će trkačima po ulasku u cilj dijeliti medalje koje su sami izradili
TK Marathon 95

Po 10 kuna od svake startnine, dakle oko 7000 kuna, Trkački klub Marathon 95 i ove godine donira Centru za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar'.

Ove nedjelje, 16. rujna, održava se još jedno izdanje Varaždinskog polumaratona. Sa startom i ciljem na Kapucinskom trgu, 24. Joma Varaždinski polumaraton okupit će oko 700 trkača, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradu Varaždinu.

Taj je podatak iznio Goran Pongračić, predsjednik Trkačkog kluba Marathon 95, organizatora događanja. Precizirao je i da u 9:30 kreće utrka za mlađu djecu na 500 metara, u 9:45 utrka za stariju djecu na 1000 metara, a u 10:30 start je utrke građana na 5 kilometara i središnje utrke - polumaratona, odnosno utrke na 21,1 kilometar, koja prolazi gradskom jezgrom i nastavlja se do južnog dijela grada, s povratkom na Kapucinski trg.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar podsjetio je da je termin održavanja ovog tradicionalnog polumaratona uvijek vezan uz 22. rujna, Dan oslobođenja Grada Varaždina. Takva je tradicija od početka, otkako je 1995. godine održan prvi Varaždinski polumaraton.

Pongračić kaže da je tada nastupilo 100-tinjak trkača, dakle može se reći da je odazivom učesnika kroz ove godine utrka narasla sedam puta. Od spomenutih 700-tinjak trkača, njih 250 natječe se u utrci građana na 5 kilometara i to je, istaknuo je Pongračić, dosad najveći odaziv na tu utrku, što svjedoči o porastu popularnosti rekreacijskog trčanja. Uz to, u dječjim utrkama sudjelovat će još oko stotinu djece.

Bitno je naglasiti i da utrka ima humanitarni karakter. Od 2016. godine TK Marathonn 95 surađuje sa Centrom za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar' pa tako polaznici Centra već tri godine sami izrađuju finišerske medalje. A 10 kuna od svake startnine, dakle oko 7000 kuna, bit će donirano Centru 'Tomislav Špoljar'. I to nije sve.

- Učenici će također dijeliti finišerske medalje trkačima po ulasku u cilj. Prošle godine, nažalost, to nismo mogli provesti zbog izrazito lošeg vremena, no prognoza nam sada ide u prilog - kazao je Pongračić.

Uz to, trka ima i edukativni i zdravstveni karakter. Tako će na Trgu Hrvatski zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije svim zainteresiranima mjeriti tlak i indeks tjelesne mase. Društvo za zaštitu od dijabetesa će građanima mjeriti šećer u krvi. Prezentaciju će imati Gradsko društvo Crvenog križa, svoje aktivnosti predstavit će i Udruga nordijskog hodanja i pješačenje 'Drava' i Klub nordijskog hodanja 'Varaždin'.

Za sigurnost će brinuti oko 30 policijskih djelatnika i 65 redara, no Goran Pongračić, jednako kao i Ivan Golubić, načelnik Policijske postaje prometne policije Varaždin, pozvali su građane na strpljenje tijekom održavanja utrke.

Rečeno je da će promet biti zatvaran i otvaran selektivno, ovisno o tome kako će određenom dionicom prolaziti grupe trkača. Većina vozača, rečeno je, svjesna je da je ovo vrijedan događaj za grad, no ima i onih, koliko god bili u manjini, koji pokazuju nervozu, trube i psuju zbog gužvi koje se mogu pojaviti na pojedinim prometnicama od 9 do 14 sati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video