Vijesti / Sport

USPJEŠNA KARIJERA

ZLATKO DALIĆ Od Varteksa do reprezentacije: 'Varteks i Varaždin dali su mi sve'

ZLATKO DALIĆ Od Varteksa do reprezentacije: 'Varteks i Varaždin dali su mi sve'
NK Varteks

Prije Varteksa igrao je u rodnom Livnu, kasnije u Hajduku, kratko u Cibaliji te u mostarskom Veležu, ali sve bitno i važno za njegovu karijeru počelo je u Varaždinu.

Zlatko Dalić u Varaždin je stigao ratne 1992. godine, prije 25 godina, uoči sezone u kojoj su najveća pojačanja kluba trebali biti (također 'Bosanci') Ziklić i Varupa. No u tragičnoj prometnoj nesreći stradao je Ziklić, a Varupa je okončao karijeru.

Bila je to prva puna sezona HNL-a koja se igrala jesen/proljeće, nakon što se po 'ubrzanom' postupku sezona 1991/92. igrala samo na proljeće, a Hajduk osvojio naslov.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zlatko je u Varaždin stigao sa današnjom suprugom, tada djevojkom, Davorkom, i od tada živi u Varaždinu, gdje mu se i rodio sin Toni, a ima i mlađeg sina Brunu, koji je rođen u Splitu.

Zajedno s Besekom bio je 'tihi motor' momčadi

Odmah po dolasku Dalić se nametnuo kao vrijedna radilica na sredini terena, jedan od motora Varteksove momčadi, a ujedno i jedan od lidera mlade momčadi Varteksa koju je vodio Branko Ivanković. Zajedno s ligom, rastao je Ivanković, rasli su svi igrači, uključujući i Dalića.

Iduće sezone u Varteks se vraćaju Brlenić i Besek, a upravo s Besekom se Dalić najbolje slagao i bili su 'šefovi' u svlačionici.

Prve medijske zvijezde bili su mladi Vugrinec i Mumlek, a motori ekipe bili su radilice Besek i Dalić, uz naravno cijelu plejadu sjajnih igrača u godinama kad je nogomet bio priča broj 1 u Varaždinu - Mrmića, Toplaka, Durakovića, Gregorića, Štefulja, Krznara, Lađevića, Solomuna.

Izbor top 10 igrača Varteksa u HNL-u: Zlatko Dalić (10.), Samir Toplak (8.), Miljenko Mumlek (1.), Marijan Mrmić (2.), Zoran Brlenić (9.), Dražen Besek (4.), Danijel Hrman (7.)

U sezoni 1995./96. trener Luka Bonačić se odlično nadovezao na Ivankovićev dugogodišnji rad i u zadnjem kolu Varteks se borio za naslov, a igrači Varteksa su završili u suzama, kao i navijači, uz veličanstven doček na varaždinskom Korzu.

Dalić je preselio u Split, gdje je igrao za Hajduk dvije sezone. Tamo je osvojio čak i 'hajdučko srce', poseban trofej navijača za zalaganje na terenu.

Povijesne utakmice protiv Heerenveena i Mallorce

Potom se 1998. vraća u Varteks, gdje igra u povijesnim susretima protiv Heerenveena i Mallorce, a trener-igrač je bio jedan od njegovih najboljih prijatelja, Dražen Besek.

Upisuje i trenersku školu, prekida aktivnu karijeru 2000. godine, postaje pomoćni trener, a 2002. godine Besek se vraća na trenersko kormilo, dok Zlatko Dalić postaje sportski direktor Varteksa.

Besek i Dalić bili su praktički nerazdvojni, obojica dijelili ideju Varteksa koji se oslanja na mlade snage iz Varteksove škole i varaždinskog 'bazena'. Napravili su tada mnogo, ali financijski je klub padao u sve veće probleme.

Kao trener krenuo s prvim mjestom na tablici

Nakon Beseka na klupu stiže Ćiro Blažević, a Dalić je uz funkciju sportskog direktora postao i pomoćni trener, bio Ćirina desna ruka, iako de facto i 'malo više od toga'.

Želimir Orehovec, Ćiro Blažević i Zlatko Dalić, na klupi Varteksa u sezoni 2003/04

Na ljeto 2005. godine Ćiro odlazi, a uz njega i cijela kolonija igrača. Zlatko Dalić preuzima momčad Varteksa i igra odličan nogomet, kreće sa čak četiri pobjede u nizu i prvim mjestom na tablici.

Veći dio sezone proveo je na odličnom trećem mjestu, da bi na kraju zavšio na četvrtoj poziciji, iza 'nedodirljivog' Dinama i Rijeke.

Korak do osvajanja Kupa

Njegov Varteks oduševljava mladošću i atraktivnošću, a samo milimetri su dijelili 'krojače' od osvajanja Kupa. U šokantnom finalu igrao je protiv Rijeke, gdje je u uzvratu Varteks pobijedio čak 5:1, no riječkih 0:4 je vrijedilo više, radi gola Varaždinca u dresu Rijeke (Vugrinca) Riječaninu na golu Varteksa (Mance).

Suze i ponos nakon finala kupa protiv Rijeke i pobjede 5:1 u Varaždinu

Sve to donijelo mu je i mjesto u mladoj reprezentaciji 2006. godine, gdje je bio sve do 2011. godine.

Iduće sezone postajalo je sve teže, ali je Varteks osvojio na kraju osmo mjesto, dok Dalić privlači pažnju ambiciozne Ježićeve Rijeke. U Rijeku odvodi i Šafarića, kasnije na posudbu stiže i Dario Jertec.

Šest godina u Aziji

Dalić u Rijeci ostaje godinu i 'kusur' dana. Pritom je i nastavio svoj rad s promoviranjem mladih igrača. Odlazi u Albaniju, osvaja naslov s Dinamom iz Tirane, a potom prelazi u Slaven Belupo, gdje je također bila prisutna značajna Varteksova 'kolonija' - Šafarić, Mujanović, Papa, Maras.

Posljednjih šest godina proveo je na Arapskom poluotoku, prvo vodi Al Faisaly, klub dometa sredine tablice. U klubu su igrali i Dario Jertec i Leon Benko, pomoćni trener bio je Borimir Perković trener vratara bio je Ivica Solomun, fizioterapeut Lepoglavčanin Miro Jamnić, a prevoditelj im je bio sada već pokojni varaždinski Palestinac, poznati ugostitelj Billy Fares.

Zlatko Dalić na početku arapske nogometne avanture u Al Faisalyju

Nakon Al Faisalyja prelazi u veći klub, Al Hilal, a posljednje tri godine bio je u Al Ainu, s kojim je igrao u finalu azijske lige prvaka.

U arapskom svijetu je stekao nogometno ime, osvojio pregršt nagrada i trofeja, ali nije mu se tamo ostajalo. Prošlog ljeta bio je i u pregovorima s Hajdukom, za poziciju sportskog direktora, no Dalić je odbio tu poziciju pa je angažiran Carillo.

U jednom od intervjua na jesen 2016. godine naglasio je da se u Hrvatskoj vidi jedino kao trener reprezentacije.

'Odavno sam odlučio da ću ovdje živjeti'

Krajem 2016. godine Dalić se vraća u Varaždin i, kako je u nekoliko navrata kazao, želi odmoriti, ne želi žuriti.

Uz svoje rodno Livno, uvijek je s ponosom isticao da je Varaždinac.

- Ovdje sam pola života, tu mi je kuća, dom, supruga, obitelj, prijatelji. Varaždin je prekrasan grad, odavno sam odlučio da ću ovdje živjeti. Varaždin mi je dao sve i sve činim da vratim nekako gradu i Varaždincima, kad god mogu – istaknuo je Dalić u jednom od intervjua.

Angažiran je i oko NK Varaždina, zdušno pomaže, vremenom, savjetima, ali i financijski, u novom početku varaždinskog kluba, a u klubu radi i njegov sin Toni, koji je od travnja 2017. godine direktor kluba.

Loši odnosi s White stonesima

Nije stoga u najboljim odnosima s White stonesima i članovima NK Varteksa, iako nikad nije službeno bio s njima u sukobu.

Kao igrača su ga navijači uvijek cijenili, no u posljednje vrijeme su ti odnosi podosta zahlađeni.

Zamjeraju mu, kao i ostalima uključenima u 'projekt' NK Varaždin, da su se 'slizali' s Dinamom i Savezom, a ne mogu im oprostiti ni što je njihov NK Varteks 'preskočen' kada je NK Varaždin direktno ubačen u 3. HNL.

Zlatko Dalić prima nagradu za rad u NK Varteksu od White Stonesa

Pomoćni trener Dražen Ladić?

U prisnim je odnosima s Ivankovićem, Vugrincem, Cvekom, nešto manje dobar posljednjih godina s Draženom Besekom, s kojim se razišao.

U reprezentaciji ga već čekaju i trener vratara Marijan Mrmić i fiozoterapeut Dejan Redžaj. Što se tiče pomoćnih trenera, kuloari pričaju o Draženu Ladiću, s kojim je bio u stožeru mlade reprezentacije.

O opstanku na izborničkoj klupi

Učio je od velikih trenera, a upravo njegova sklonost učenju i upornost njegove su najveće vrline. Kako u igračkoj karijeri, tako i u trenerskoj, uvijek je napredovao, učeći i trudeći se, malošto mu je bilo 'poklonjeno'.

Posjeduje zavidne komunikacijske vještine, vješt je i u pregovaranjima, posjeduje socijalnu inteligenciju bitnu i za 'dvorske igre' oko Saveza, susretljiv je s medijima, a upravo motivacija igrača mu je redovito jedan od najvećih aduta.

Radi ovih navedenih karakteristika možemo očekivati da će i na klupi reprezentacije, unatoč nezahvalnom trenutku, biti prilično uspješan.

Što se tiče prijema od strane navijača i njegovog trajanja na klupi, to neće ovisiti samo o njegovim kvalitetama, već i o širem kontekstu u hrvatskom društvu, gdje 'nogometna kaljuža' prednjači po 'zmazanoći'.

Voljeli bismo se nadati da Zlatko Dalić ima 'muda' i tu napraviti nešto više.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video