Vijesti / Sport

KOMENTAR Varteks treba Varaždinu – 'ružni, prljavi i zli' zaslužuju šansu

KOMENTAR Varteks treba Varaždinu – 'ružni, prljavi i zli' zaslužuju šansu

NK Varteks nije uspio ostati u 3. HNL. Porazom u Ždralovima okončana je jedna vrlo teška sezona, možda i najteža u sedmogodišnjoj klupskoj povijesti, jer je klub po prvi puta ispao u rang niže. 'Jedan korak nazad, za dva naprijed' najavili su u NK Varteksu.

>> VARTEKS Korak natrag, dva naprijed - od jeseni počinje novo poglavlje kluba

I nije im to prvi puta, navikli su dečki iz Varteksa na 'teži put', preživjet će to oni i to, trebaju i moraju to. Radi grada Varaždina, društva, domaćeg nogometa. 'Ružni, prljavi i zli', kako ih neki pokušavaju prikazati, ponekad to uisitinu i ispadaju, iako nisu (uvijek) krivi.

NK Varteks ovih je dana (29.05.) proslavio svoje sedmi rođendan. Sedam godina od povijesne prve skupštine kluba u pivnici Kahli beer, White Stonesi i Prijatelji kluba, podržani od strane drugih navijača, osnovali su NK Varteks.

Bio je to prvi navijački klub u Hrvatskoj, a odmah su u njega širom uprte oči cijele hrvatske sportske javnosti. Već za par mjeseci počeli su natjecanja, prve utakmice, ishodili su zapušteno igralište u Jalkovcu, odradili trial trening i krenuli po principima 'jedan čovjek-jedan glas',  uz 'nultu stopu' tolerancije na nepoštenje, nepravdu, kriminal, u nogometu, sve radi ljubavi prema Varteksu.

Već prve sezone nedostajalo im je malo da ne osvoje prvo mjesto u 2. ŽNL, a iduće godine i prvi veliki uspjeh – 4.000 gledatelja na utakmici Varteks – ŠN Varaždin (današnji NK Varaždin) i pobjeda Varteksa. Na kraju sezone u plasman u 1. ŽNL, gdje su također proveli dvije sezone.

Velika stvar za klub jest i dolazak splitskog Hajduka, kojeg je 2015. godine gledalo preko tisuću gledatelja u Jalkovcu. Splićani su se odužili 'bratskom klubu' jer su jedini nosili majice podrške Hajduku, radi neodigravanja utakmice na Maksimiru, radi pritiska na navijače.

U studenom 2015. godine održava se sastanak o budućnosti nogometa u Varaždinu, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Habuša, gdje su se okupile brojne zainteresirane strane, predstavnici NK Varaždina, Varteksa, navijači, treneri. Na tom sastanku iz NK Varteksa podastrijeli su prijedlog o fuziji Varteksa i Varaždina, ali tadašnje vodstvo Varaždina nije pristalo na njihove stroge uvjete (i principe). Razradili su kompletan elaborat o funkcioniranju, maksimalno se potrudili, no nije bilo dovoljno, na sastanku su čak bili i izvrijeđani, ovaj put, ni krivi ni dužni.

U međuvremenu se 'poslaguju do kraja' i klupske legende, Vugrinec, Dalić, Vrbnjak, uz podršku Ivankovića, pod predsjedovanjem Stjepana Cveka, kreću samostalno (bez NK Varteksa) u ambiciozni projekt povratka vrhunskog nogometa u Varaždin, preskočivši rangove, iz 3. HNL.

Varteksa igra dvije sezone u MŽNL, pojačavaju ga Dreven i Vukman, a nakon dvije sezone u MŽNL plasiraju se i u 3. HNL Istok. Prvoplasirani Polet iz Svetog Martina na Muri nije želio u rang više. Igrao se još jedan veliki derbi u Jalkovcu, preko tisuću gledatelja došlo je na utakmicu Varteksa i Poleta u Jalkovec.

NK Varteks potpisuje ugovor o suradnji sa velikim Hajdukom, a napuštaju i Jakovec, te praktički postaju 'beskućnici'. Željeli su igrati na stadionu Varteksa, ranije su čak i dobili licencu za igranje 3. HNL na stadionu Varteksa, no na kraju su tamo igrali samo nekoliko utakmica.

Nisu naišli na susretljivost niti drugdje, a nije im sigurno pomogla niti njihova (beskompromisna) retorika. Počesto i (pre)gruba, počesto i nedovoljno uključiva, ali to je njihov put.

U 3. HNL je počelo remijima i porazima, sudačkim pogreškama, kasnije su zaredali samo porazi, a klub se nalazio na samom dnu tablice. Varteks je preuzela klupska legenda 'starog' Varteksa Želimir Orehovec, vrhunski trener, i pod njim su napravljeni neki pomaci, ali na kraju im je nedostajala jedna pobjeda. Protiv Slavonije, u direktnom okršaju su imali zicer u 92. minuti za pobjedu i ostanak, no nisu pogodili.

U NK Varteksu najavili su nastavak rada u klubu, pripremaju dalje brojne projekte, što je odlična stvar. Interesa ima, škola nogometa radi vrlo dobro, a uvjete za rad moraju imati. Najavljuju novi kamp 'Bumbarello', pozivaju sve da im se pridruže.  

Radi svega toga, radi svojih principa koje zagovaraju, radi škole nogometa, radi činjenice da su jedan od rijetkih klubova koji funkcioniraju po 'socios' principu, Varteks treba Varaždinu. Varteks treba i našem društvu, jer je to demokratično. Varteks treba hrvatskom nogometu, jer ovakve 'zdrave' priče pomažu ozdravljenju. Moraju ustrajati na svojem putu, na to imaju pravo, i zaslužuju to.

'Ružni, prljavi i zli', zaslužuju šansu. Jer, tko ima pravo rušiti nečije ideale i snove. Forza Varteks.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!