Vijesti / Sport

Vanja Šomođi prvi Varaždinac koji je završio Ultra-Trail du Mont-Blanc!

Vanja Šomođi prvi Varaždinac koji je završio Ultra-Trail du Mont-Blanc!

Za većinu ljudi zvuči nemoguće da čovjek može pretrčati 170 kilometara u komadu. Dodamo li tome činjenicu da se tih 170 kilometara trči po surovom terenu područja koje okružuje Mont Blanc, sam po sebi simbolom ljudske izdržljivosti, te da se pritom trči kroz tri države (Francuska, Italija i Švicarska) i penje na deset vrhova u području oko Mont Blanca, pretrčati to zvuči još nevjerojatnije.

Jučer, u nedjelju, u poslijepodnevnim satima ciljem Ultra-Trail du Mont-Blanc prošao je Vanja Šomođi iz kluba SRD 315 Sjeverozapad, prvi Varaždinac kojem je to pošlo za rukom i jedan od rijetkih Hrvata koji su tu utrku uspješno završili!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Vanja Šomođi: Hvala vam svima, sada treba nadoknaditi 60 sati bez sna...

Vanji je trebalo 45 sati, 23 minuta i 24 sekunde da stigne do cilja u Chamonixu i tako ostvari svoj san. Start je bio u petak u peta u 18 sati, a u cilj je Šomođi ušao u nedjelju oko 15 sati i 30 minuta.

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) najpoznatija je utrka trail trčanja na svijetu i neslužbeno svjetsko prvenstvo. Za većinu trkača Ultra-Trail du Mont-Blanc ima kultni status.

Najnemilosrdnija europska utrka simbol je ljudske izdržljivosti. Osim što je duga 170 kilometara, utrka se trči po surovom alpskom terenu i veći dio staze je iznad 2000 menatara nadmorske visine. Ukupna visinska razlika koju trkač prođe tijekom utrke je 10.000 metara. Većina trkača, pa tako i Vanja, trčali su tijekom dvije noći i tako imali priliku uživati u dva izlaska sunca na masivu koji oduzima dah, kao nagradu za svu muku koju su imali za vrijeme trke. Trčalo se kroz rijeke i preko glečera, u različitim vremenskim uvjetima.

Osim što ju je teško završiti, na ovu utrku se je teško i kvalificirati. Za kvalificirati se na tu utrku Vanja je morao skupiti 8 ITRA bodova u posljednje dvije godine. Za sakupiti kvalifikacijske bodove Vanja je 2013. i 2014. godine završio najtežu utrku u Hrvatskoj - Velebitski ultra trail duljine 100 kilometara te Valamar Trail u duljini od 73 kilometara. Nakon toga slijedi izvlačenje i samo sretnici dobivaju priliku, obzirom na znatno veći broj prijavljenih od ukupnog mogućeg broja sudionika.

Kvalifikacije, pripreme, kotizacija i ostali troškovi koji se vežu uz ovu utrku još su jedna stepenica koju je bilo potrebno prijeći prije uopće dolaska na start i ovdje treba posebno zahvaliti sponzorima koji su pomogli u realizaciji ovog pothvata: Orbis d.o.o., Magic Net, Cratis, Parkovi d.d. Varaždin, 5 Star fitness centar Varaždin i Bali bar Varaždin.

Ove godine na UTMB nastupila su osmorica Hrvata, među kojima su i dva člana varaždinskog kluba SRD 315 Sjeverozapad - Zvonimir Chytil i Vanja Šomođi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci