Vijesti / Sport

Članovi SRD 315 Sjeverozapad uživali u utrci na Medvednici dugoj 53 kilometra

Članovi SRD 315 Sjeverozapad uživali u utrci na Medvednici dugoj 53 kilometra

1M je planinarska staza koja predstavlja transtverzalu Medvednice. Dugačka je 53 kilometra i proteže se od Podsuseda do Vugrovca. Ide hrptom Medvednice po cijeloj njezinoj dužini i glavna je i najduža njezina planinarska staza. Prošlu subotu 56 trkača našlo se u Podsusedu na startu treking utrke koja se trčala stazom 1M, a među njima i članovi SRD 315 Sjeverozapad – Vanja Šomođi, Nino Vinković, Mladen Skeja, Ivan Plačko, Ranko Orehovec i Jelena Sekelj.

Odmah na startu, razdvojili su se u dvije ekipe. Vanja, Nino, Mladen i Ivek pojurili su naprijed. Prva kontrolna točka bila je PD Kameni Svati, na nekih 8 kilometara. Prvo gubljenje pred samim domom, malo su skrenuli sa staze i došli iza ekipe koju su prestigli putem.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lagana kiša koja je padala na startu ovdje je polako prestala te ubrzo stižu do PD Glavica. Brza fotka radi dokaza kontrole i kidaju dalje. I u ovom dijelu su malo šarali sa orijentacijom ali su se uvijek uspijevali vratiti na stazu. Nakon Ponokvi stigli su na slap Sopot, gdje se odjednom našlo desetak trkača. Opet fotka za dokaz prolaza i idu dalje prema PD Risnjak.

 

Malo nakon slapa dio ekipe počinje gubiti tempo pa svi zajedno usporavaju i nastavljaju laganije. U PD Risnjak su na brzinu natočili vodu, hranu jeli u trku i nastavili prema Grafičaru. Od Grafičara do Kraljičinog zdenca malo krivog skretanja i njihova grupa se raspala u tri dijela.

Stigli su do jezerca i istoimenog izletišta Kraljičin zdenac i njihova 25 kilometra. Slijedi uspon do Tomislavovog doma po blatnjavoj Mrcini, a onda spuštanje po skijalištu i Gelender, Runolist, Puntijarka. Na Puntijarki se opet svi nalaze i nastavljaju dalje tabananje po snijegu, bljuzgi i blatu. Prolaze po šumi punoj medvjeđeg luka, neki ga i mljackaju usput. Uživaju u prekrasnoj borovoj šumi i ptičicama koje ih prate pjesmom.

 

Stižu i do Horvatovih stuba - bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. Nakon 500 stuba stižu i do Hunjke, 36. kilometar utrke.  Prelaze Gorščicu i PD Lipa, zadnju kontrolu prije cilja. Putem do cilja u PD Vugrovec uživaju u prekrasnoj prirodi i buđenju proljeća – od šafrana, jaglaca i cicamaca do drijena koji sada cvate.

Utrku su završili sa 52 kilometra i 2.845 metara visinske razlike. Staza 1M prolazi prekrasnim dijelovima Medvednice i, osim blata i snijega koji je na mjestima otežavao trčanje, utrka im je podarila uživanje u buđenju proljeća i super trening. 

Od 66 natjecatelja, 16 ih nije završilo utrku. Vanja Šomođi, Mladen Skeja, Nino Vinković i Ivan Plačko su sa vremenom 7:54 ušli u cilj kao odlični 9. Jelena Sekelj bila je 30. sa vremenom 09:00, a Ranko Orehovec, Zvonimir Prosenjak i Mario Erdec bili su 31. sa vremenom 9:02.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci