Vijesti / Sport

VIDEO: Sarina priča i hitac za zlatnu olimpijsku medalju u Riju

VIDEO: Sarina priča i hitac za zlatnu olimpijsku medalju u Riju

Godina koju je proživjela 21-godišnja studentica Sara Kolak dostojna je najluđeg filmskog scenarija. Bacačica koplja iz Ludbrega, predvodnica novog hrvatskog atletskog vala, okrunila ju je zlatnom medaljom na Olimpijskim Igrama, kao jedna od najvećih senzacija u Rio de Janeiru.

Pazite ovo: riječ je o djevojci koja je u godinu dana pet puta popravila osobni rekord u bacanju koplja, od toga dva dana zaredom na Olimpijskom stadionu. Već sam plasman u Rio za nju je bio iznenađenje. Od operacije ramena nakon teške ozljede oporavljala se 15 mjeseci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz te je situacije izašla jača. Dovoljno jaka da u ožujku postavi hrvatski rekord u bacanju koplja na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju, (60 metara i 24 centimetra), koji je popravila već idućeg tjedna na Zimskom otvorenom bacačkom prvenstvu u Splitu i hicem od 62,75 m izborila plasman u Rio, piše Index.hr.

Nije ni sanjala o plasmanu u Rio, trener ju je zvao Kinder Surprise 

Mlada studentica Poslovne Akademije u Rijeci kazala je tada da ni sama ne može vjerovati u svoj uspjeh.

"Ovo je neočekivano, nisam mogla ni sanjati Rio"

Bila je fokusirana na Europsko prvenstvo u Amsterdamu, odakle se vratila s broncom. Život joj se preokrenuo. Ispalila je hitac 63.50 m. Na službenim stranicama prvenstva nisu imali niti njezinu fotografiju!

Trener ju je učio kako se stupa na postolje

"Trener mi je kazao da ću u Amsterdamu biti Kinder Suprise. Rekla sam sebi, gledaj tu divnu publiku, opusti se. Uspjelo je. Htjela sam plakati, ali nisam mogla. Željela sam samo čuti svoje roditelje", kazala je. Saru u Sloveniji trenira Andrej Hajnšek. On je njezin drugi otac, a Celje drugi dom. Uoči Igara tjerao ju je da radi neke čudne vježbe. Kasnije joj je rekao da je to bila vježba za stupanje na postolje...

Eksplozija u finalu i nestvaran hitac za zlato

Tiho je stigla u Rio i u kvalifikacijama razbudila čitavu Hrvatsku. Naravno, njezin hitac postao je novi hrvatski rekord. U trećoj seriji kvalifikacija bacila je 64.30 m.

"Ne idem doma, ne, ne!", vikala je.

Ova priča nije mogla završiti drugačije nego zlatom. U finalu je noćas domet popravila za još 1.88m! U drugoj seriji najprije je zacementirala mjesto među osam najboljih, da bi eksplodirala u četvrtoj seriji. Koplje je poletjelo nestvarnih 66.18 metara, gotovo dva metra dalje od rezultata iz kvalifikacija. Nestvaran, čudesni hitac izazvao je lavinu emocija.

Fakultet, pa na more

"Mama, tata, zlato ide doma", kroz suze je govorila. "Ovo što sam prošla protekle dvije godine može te ubiti ili ojačati. Spremala sam se za ovo, znam da iza svega stoji rad, ali još nisam svjesna da se zaista događa. Obećala sam sebi da ću se u finalu boriti za medalje. Ne vidim smisla nastupati u finalu među 12 najboljih na svijetu, ako ne želite osvojiti medalju ili pobijediti. Nije počelo dobro, ali mi se sve posložilo u četvrtom hicu. Moj trener je rekao da ću baciti 66.13, a ja sam bacila pet centimetara više, pa mi vjerojatno slijedi kazna", kazala je simpatična Sara koja je bila najmlađa sudionica finala.

"Fizički i psihički smo naporno radili za ove Igre, došla sam tu spremna, s vjerom da mogu napraviti nešto veliko. Sad mi je cilj dovršiti fakultet, a onda na more u rujnu. I ne, Saru ovo zlato neće promijeniti", javlja Index.hr.

Iza nje je ostala svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, koja je željela postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini. No, 21-godišnja Hrvatica imala je drugačiji plan i postala je olimpijska pobjednica. I to u disciplini kada se vrhunac postiže u puno zrelijim godinama! 

Zlato je nastalo iz čiste uživancije

Hrvatsku zastavu za pobjednički krug bacila joj je Sandra Perković. Uz nju su u Riju bili košarkaši, zlatni veslači i jedriličari, a mnogobrojni navijači pred ekranima u Hrvatskoj zaboravili su na vrijeme. Možda su neispavani, ali zbog Sare opet vjeruju u čuda.

"Sandra Perković i braća Sinković su mi rekli najbolju moguću stvar prije finala. Rekli su mi da samo uživam, a iz tog uživanja je nastalo olimpijsko zlato", objasnila je nova olimpijska pobjednica.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci