TOUR OF CROATIA Roson pobijedio i prestigao Nibalija, Rogina 14. ukupno

Ključna, peta etapa ovogodišnje biciklističke utrke po Hrvatskoj, Tour of Croatia, donijelo je novu promjenu na vrhu. Nakon sjajne završnie, mladi Španjolac Jaime Roson u završnici je prestigao biciklističku legendu Vicenza Nibalija te s ‘kockastom’ majicom ulazi u posljednju etapu.

Pretposljednja etapa Poreč-Učka, dugačka 141 kilometar, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim, donijela je sve najbolje od biciklizma u brdskom okršaju, a srećom po sve, bez padova i odustajanja. Najzanimljivije stvari događale su se nakon prolaska Rijeke i Opatije, na posljednjem usponu na vrh Poklon, koji je potrajao petnaestak kilometara.

Svi raniji ‘bjegovi’ su uspješno uhvaćeni na posljednjem usponu, a ekipa Vicenza Nibalija, koji je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku u 4. etapi, kada je Španjolac Roson neočekivano zaostao u sprinterskoj završnici, suvereno je vozila na čelu utrke. Nitko od favorita nije pokušavao ugroziti vozače Bahrain Meride, a u skupini vodećih bio je i naš Varaždinac Radoslav Rogina na 12. mjestu ukupnog porekta, najbolji hrvatski biciklist sa zaostatkom od 45 sekundi.

Ipak, posljednji kilometri donijeli su još veći uspon (10-12% uzbrdice) i dodatno ubrzanje tempa. Nibali je krenuo, a Roson i Hirt su ga pratili u stopu, dok je Rogina pomalo zaostajao, kao i drugi najbolji hrvatski vozač Matija Kvasina. Vodeću trojicu je dijelilo samo 11 sekundi, što je bilo lagano nadoknaditi na ovakvom usponu. Bio je tu i mladi Slovenac Polanc, inače kolega našeg Varaždinca Kristijana Đuraseka. Podsjećamo da je Đurasek u usponu na Biokovo osvojio etapu i poveo u ukupnom poretku, no nesretno je pao u etapi od Imotskog do Zadre te umjesto završetka Toura završio u Varaždinu na oporavku. Njeihova ekipa UAD iz Ujedinjenih Arapskih Emirata formirani je inače uoči ove sezone, otkupivši status i vozače od Đurasekove ekipe Lampre.

Vodeći trojac je samostalno ušao u posljednja dva kilometra. Nibali je u par navrata pokušavao napasti Rosona, ali Španjolac je odbio sve napade, kao i Hirt. Znao je Nibali da to nije predobro za njega, jer je razlika bila samo dvije sekunde, a 23-godišnji Jaime Roson je eskplozivniji u završnici, a pobjednik etape odnosi 12 dodatnih sekundi prednosti, naspram 8 sekundi drugoplasiranog.

Jaime Garcia Roson je u završnici presprintao Nibalija i Hirta te stigao u cilj, te se na kraju okrenuio ‘kockastom’ majicom, s dvije sekundi prednosti uoči posljednje etape. Iza njih plasirali su se Čeh Hirt, Austrijanac Grossschartner i Slovenac Polanc. Rogina je zaostao nešto više od minute, a na kraju je izgubio dva mjesta u ukupnom poretku, te nakon pet etapa drži 14. mjesto, što je i dalje vrlo dobro, ponajviše kada se zna da ukupno zaostaje samo 2 minute i 15 sekundi iza vodećih.

Šteta što na utrci nije bilo Đuraseka, koji je na Biokovu pokazao odličnu penjačku formu, presprintavši u cilju i Rosona i Nibalija, a uvjereni smo da bi i ovde bilo slično te je malo nedostajalo da varaždinski biciklist ne osvoji i ukupno Tour of Croatia.

U nedjelju se vozi i posljednja etapa od Samobora do Zagreba, u dužini 147 kilometara, a teško je očekivati da će samom kraju dogoditi neko veće iznanađenje, iako vodeću dvojicu dijele tek dvije sekunde.

Rezultati 5. etape: 1. Roson 3.41:47, 2. Nibali +0:00, 3. Hirt +0:00, 4. Grossschartner +0:05, 5. Polanc +0:08….18. Rogina +1:22.

Ukupni poredak: 1. Roson 21h55’17, 2. Nibali +0:02, 3. Hirt +0:15, 4. Grossschartner +0:30, 5. Polanc +0:45…14. Rogina +2:15.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije