Vijesti / Sport

DALIĆEVI IZABRANICI Hoće li Marko Rog ostati 'bez vize' za Rusiju?

DALIĆEVI IZABRANICI Hoće li Marko Rog ostati 'bez vize' za Rusiju?

Utrka naših reprezentativaca za mjesto među 23 putnika na Svjetskom prvenstvu počinje već ovoga vikenda, premda se čini da Dalićev popis za Rusiju već ima prepoznatljive obrise i kako tu teško može doći do spektakularnih iznenađenja.

Popis 23 igrača već je praktički formiran i, kada u vatru ponovno krenu oporavljeni Jedvaj, Ćorluka, Kovačić, Badelj i Pjaca, izborniku će, ne bude li šokantnih ozljeda, ostati samo dvije, najviše tri dvojbe. Ono što posebno intrigira na Dalićevu popisu vrlo je mali, skučeni prostor za mlade lavove, momke iz generacije do 20 ili 21 godine budući da je konkurencija za, primjerice, Ćaletu-Cara, Benkovića, Moru, Brekala ili Ćorića zastrašujuća i zapravo nedodirljiva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, nemoguće je otpisati zvijezdu poput Lovrena ili pak uvijek pouzdanoga Mateja Mitrovića, koji su u idealnim uvjetima u reprezentaciji ipak u sjeni Ćorluke i Vide. Kao što su i momci iz Intera i Real Madrida, Brozović i Kovačić, objektivno također u drugom planu. Koliko god odjek imena Marcela i Matea bio jak, Ivan Rakitić i Milan Badelj, dvojac koji je kod Dalića perfektno funkcionirao u Kijevu, najdojmljivija je kombinacija naših defenzivnih veznih igrača.

Marko Rog - gubitnik?

Kad su preostali vezni igrači u pitanju, Dalić iznimno drži do Marija Pašalića pa ga treba tretirati kao sigurnoga putnika u Rusiju, gdje već ima zvjezdani status u moskovskom Spartaku (a i tržišnu vrijednost od osam milijuna eura), pa bi se lako moglo dogoditi da najveći gubitnik izbornikova natječaja za Rusiju postane – Marko Rog. Naime, darovitome Varaždincu još uvijek ne cvjetaju ruže u Napoliju, gdje je osuđen na sporednu ulogu.

Njegova okrutna stvarnost kod zahtjevnoga trenera Sarrija još su uvijek mrvice i sporadični ulasci s klupe, što mu u Dalićevu poimanju reprezentativca ('zovem zaista one najbolje') uvelike umanjuje izglede za put u Rusiju. Evo, Rog u dvije utakmice protiv Grka nije dobio ni minute na travnjaku, iz čega se može razaznati sva nezavidnost njegova statusa.

Kad smo već kod veznih igrača, najveći Dalićev blagoslov je vrhunsko stanje Luke Modrića, čak i zadivljujući uspon forme na novoj poziciji. Tako će Luka na pragu 33. godine sljedećega ljeta zaigrati na svom šestom velikom natjecanju, što su ostvarila samo još dvojica hrvatskih nogometaša, Dario Šimić i Darijo Srna.

Moguće promjene

Ako Dalić još nešto nije raščistio, onda je to alternacija Striniću za poziciju lijevoga braniča, za koju će se žestoko nadmetati Pivarić i Leovac, od kojih će jedan sigurno otpasti. Također, budući da izbornik želi duplirati krilne pozicije, a na njima su kao lički medvjedi zaštićeni Pjaca i Perišić, kao što ih silom prilika mogu pokriti Mandžukić, Kramarić i Brozović, međusobnu bitku za Rusiju vodit će Vlašić i Rebić.

Na žalost, Nikolin status u Evertonu više nije stabilan kao kod bivšega trenera Koemana, dok Imoćanin Ante kod Nike Kovača u Eintrachtu izgleda zastrašujuće moćno i spada među najvažnije protagoniste.

Čini se kako će na Dalićevoj listi za SP gubitnik biti i hrvatska liga, iz koje se Rusija smiješi samo Dinamovu vrataru Dominiku Livakoviću. I dok je Čačić na EP u Francusku prije dvije godine vodio čak šestoricu haenelovaca (od toga četiri dinamovca), danas su hajdukovac Zoran Nižić i Rijekin Filip Bradarić tek u trećem planu.

Inače, Fifine propozicije kažu da će svaki izbornik do određenoga roka morati predati preliminarnu listu od 30 imena, a potom je skresati na 23. Taj popis podložan je promjenama do 24 sata do početka prve utakmice na Svjetskom prvenstvu, i tu u slučaju ozbiljnije ozljede nekoga iz kvote 23. Taj eventualni novi igrač ne mora biti s preliminarne liste od 30 igrača. Podsjećamo, na SP-u u Brazilu uoči prve utakmice zbog ozljede je bio otpao, sad već zaboravljeni Ivan Močinić, pa je naknadno bio pozvan Milan Badelj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci