INTERVJU Josip Brezovec: U Varaždinu mora biti jedan klub, previše je podjela

Iza moldavskog Sheriffa iz Tiraspola je najuspješnija sezona u 20 godina postojanja kluba. Osvojili su ‘Diviziu Nationalu’, a u Europi su zbog slabije gol razlike nes(p)retno ispali iz Europske lige. Veliki dio njihove priče je i Josip Brezovec, tridesetjednogodišnji veznjak iz Nedeljanca. Josip je svoju nogometnu priču započeo u rodnom mjestu, a nastavio u mlađim uzrastima Varteksa, potom austrijskom Sankt Michaelu iz kojeg je otišao u Belišće. Oni su tada bili u 2. HNL te su bili Brezovčeva svojevrsna odskočna daska za nastavak nogometne karijere i povratak.

– Trener koji me uzeo iz druge lige u prvu bio je Zlatko Dalić koji je tada bio na kormilu Varteksa u suradnji sa Samirom Toplakom. Na tome sam im stvarno zahvalan – rekao je Brezovec.

Miljenik navijača, gdje god igrao

Svojim dobrim igrama i posebnom simpatičnosti van terena osvojio je srca publike, a isticanje na terenu donijelo mu je odlazak u zagrebački Dinamo. Tamo se i nije naigrao, ali je osvojio titulu prvaka Hrvatske. Sreću je odlučio potražiti u Slaven Belupu gdje je Dinamovim čelnicima ponovno pokazao kako je zaslužio bolji tretman te je iz Farmaceuta prešao u redove Rijeke. Riječka će publika dobro pamtiti njegovo ime jer je svojim igrama zaslužio nagradu navijača kao najboljeg pojedinca.

Tu je nagradu dobio i u Varteksu, ali i u Speziji u čije je redove otišao na posudbu iz Rijeke.

– Da, nagrade sam dobivao u Varteksu, Rijeci te Speziji u kojoj su ljudi gajili posebne simpatije prema meni. Nakon toga sam i prošle godine dobio tu nagradu u Sheriffu – nastavio je simpatični Josip.

Rijeka ga je iz Spezije prodala u Moldaviju, u Sheriff iz Tiraspola za koji nastupa i danas. Moldavska liga ne slovi za jednu od jačih europskih liga, ali ne razlikuje se mnogo od HNL-a.

– Od svih liga najteža i najintenzivnija je Serie B. U Moldavskoj ligi postoji 4 – 5 klubova koji mogu biti na prvom mjestu, dok se u HNL-u za prvo mjesto bore 2 kluba. Problem te lige su stadioni i posjećenost s kojom problem ima i HNL. Liga je slabija od HNL-a, ali razlika nije prevelika – zaključio je Josip i nastavio o protekloj sezoni .

Brezovec: Ugovor ističe na ljeto, razmatram više opcija

– U dvadeset godina kluba najuspješnija sezona, uzeli smo prvenstvo, a u Europi smo imali najbolji nastup u povijesti kluba. Iza mene je najbolja sezona u karijeri s mnogo golova i asistencija. Neke stvari su se poklopile i ovih godinu i pol odigrao sam jako dobro. Za Sheriff sam ugovorom vezan još 6 mjeseci te od 1.1. mogu potpisati ugovor za sljedeću sezonu s nekim drugim klubom, ali i nastaviti igrati u Sheriffu. Osjećam se najbolje dosad te trenutno razgovaram s nekoliko klubova, a sve ostalo saznat će se na vrijeme – bio je jasan popularni ‘Breza’.

Brezovec i Dalić povezani su još od Varteksovih dana, a za novog izbornika Brezovec ima samo riječi hvale. Smatra ga velikim pozitivcem te se nada kako će na SP-u u Rusiji Hrvatska ostaviti dubok trag.

– Pokazao je kako ga u reprezentaciji zanimaju samo pozitivne priče. Pokrenuo je narod na noge i dao im naslutiti kako sve radi ‘zdravo’, a narod će tako ponovno disati uz reprezentaciju. U kratkom roku napravio je veliki rezultat, psihički je digao sve igrače te je pokazao kako može vrhunski povezati sve igrače i vratiti kemiju u ekipi. Svi moramo biti uz reprezentaciju jer pojavom negative ne možemo dobiti ni Fince. Na sve treba gledati pozitivno i sigurno će sve biti uredu – navijački je nastrojen Brezovec.

Brezovec: Jednog dana povratak na varaždinski stadion

Pozivu u reprezentaciju se ne nada jer se po njemu zna tko zaslužuje poziv i tko bi se trebao naći na spisku reprezentativne selekcije. Na stvari gleda realno, a on će svoju poziciju imati pred malim ekranima te ‘Vatrenima’ dati punu podršku.

Josip Brezovec velik je dio varaždinskog nogometa koji je danas samo slaba sjena nekadašnjeg velikog Varteksa. Za varaždinskog prvoligaša znaju praktički svi nogometni zaljubljenici u Europi, a Josip smatra kako Varaždin zaslužuje stabilnog prvoligaša i nada se brzom povratku prvoligaških uzbuđenja na varaždinski stadion.

– U Varaždinu mora biti jedan klub. Mogu uzeti primjer u Osijeku koji ima jednog stabilnog prvoligaša s drugom momčadi u 3. HNL gdje su mlađi igrači poslani na ‘kaljenje’ u seniorskom nogometu. U samom gradu mogu postojati dvije ili tri škole nogometa u kojima će rasti mladi igrači, ali klub sa seniorskim uzrastom na visokoj razini može biti samo jedan u malenom gradu. Došlo je do prevelikih podjela i negative te se nadam kako će ponovno doći doba kad će svi disati kao jedan, a varaždinski stadion jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj. U NK Varaždinu se stvara jedna nova priča za koju se nadam sretnom završetku te im želim što brži povratak u elitni rang natjecanja – bio je jasan nekadašnji Varteksov broj 4

Najbolje nogometne godine tek su pred Josipom, a kako je i sam istaknuo, osjeća se najbolje dosad i tko zna gdje ćemo ga gledati u nastavku karijere. U nastavak igračkih avantura u novom ili starom klubu krenut će uskoro. Gdje točno, još nije siguran, ali u jedno je svakako uvjeren.

– Rano je još govoriti, ali nadam se povratku Varaždina u prvu ligu. Jednog dana može se očekivati i moj povratak na varaždinski stadion – zaključio je Brezovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije